Waarschuwing
Kan map niet verwijderen. Pad: [ROOT]/cache/com_content
Bericht sluiten

Stap 22 - Je website goed onderhouden

Zo houd je je kostbare bezit veilig en gezond

Net als bij een auto heeft je Joomla-website regelmatig onderhoud nodig. Door te controleren of Joomla en de geïnstalleerde extensies up-todate zijn en deze indien nodig te vernieuwen, blijft je websitesoftware gezond. In dit artikel leggen we je uit hoe je controleert of er updates zijn en hoe je de updates installeert. Maar, bij een goed onderhoudsplan hoort natuurlijk ook een goede back-up.

Goede back-up is het halve werk

Het regelmatig maken van een back-up is een essentieel onderdeel van een goed onderhoudsplan. Een Joomla-website bestaat uit bestanden en een database die op je hostingomgeving staan. Voor een goede back-up is het dus noodzakelijk dat de bestanden van de website én de database worden veiliggesteld. Vaak biedt je webhoster al goede back-upmogelijkheden. Aandachtspunten die daarbij van belang zijn: hoe vaak wordt een backup gemaakt en hoe lang wordt die bewaard? Wordt alles geback-upt (ook de database?) en hoe kun je een back-up terugzetten? Kun je back-ups downloaden en op je eigen computer opslaan? Als je niet weet of en hoe vaak je hoster back-ups maakt, vraag dat dan na bij je webhoster. Bij de betere web hosters wordt er minimaal eenmaal per dag een volledige back-up gemaakt en worden deze meerdere dagen bewaard.

Zelf back-ups maken in Joomla

Voor het zelf maken van back-ups in Joomla zijn er
verschillende goede extensies voorhanden. Je vindt ze in de Joomla! Extensions Directory ( extensions.joomla.org) onder de categorie Access & Security en dan de subcategorie Site Security. Een aantal back-upextensies die je daar vindt, zijn Akeeba Backup, XCLONER Backup en Easy Joomla Backup. Voor dit artikel maken we een back-up met Akeeba Backup. Nadat we Akeeba Backup hebben gedownload en geïnstalleerd op onze Joomla-website, starten we Akeeba Backup op. Na de Post-installatieberichten meldt Akeeba onder de Status Summary: “Akeeba Backup is ready to backup your site”. We starten de back-up door op de grote ‘Backup Now’-knop te klikken. Op het vervolgscherm klikken we nogmaals op de ‘Backup Now’-knop en het maken van de back-up begint. Het verloop is goed te volgen op het Backup Process-scherm. De database en de bestanden worden veiliggesteld. Wat erg handig is van Akeeba Backup, is dat er in het backupbestand ook een installatieprogramma wordt geplaatst. Hiermee is het later erg makkelijk om de back-up terug te plaatsen in dezelfde websiteof op een andere hostingomgeving. Als het procesklaar is, kan het complete back-upbestand eenvoudig worden gedownload. Meer informatie en een zeer uitgebreide handleiding vind je op de website van Akeeba Backup (wdmag.nl/1uQrnty).

controlepaneel menuupdate beschikbaar

er is een update voor jce

bezig met updaten

<linksboven met de klok mee>
Joomla geeft in het Controlepaneel met een grote rode balk aan dat er een update beschikbaar is
Ook in het men u zie je dat je Joomla-installatie niet meer actueel is
Je wordt prima op de hoogte gehouden tijdens het installeren van de Joomla-update
Voor extensies geldt hetzelfde: in het overzichtsscherm zie je precies welke er bijgewerkt kunnen en moeten worden

Joomla updaten

Nu we een back-up van de bestaande situatie hebben, kunnen we gaan updaten. Als er voor Joomla een update beschikbaar is, dan meldt het cms dat op het controlepaneel. Onder in het menu op het controlepaneel meldt Joomla ook of er een update beschikbaar is, en daar wordt ook gemeld wanneer er één of meer extensieupdates beschikbaar zijn. Je kunt de informatie van de Joomla-update bekijken door op de knop ‘Update nu’ te klikken of door in het linkermenu van het controlepaneel onder ONDERHOUD op de ‘Joomla! x.y.z update nu!’-link te klikken. Joomla meldt wat de geïnstalleerde versie is en naar welke nieuwste versie je website wordt geüpdatet. Het updaten start je door op ‘Installeer de update’ te klikken. Joomla downloadt dan de juiste updatebestanden en installeert deze. Na de update is Joomla bijgewerkt naar de laatste versie.

Extensies updaten

Het updaten van de extensies gaat op vergelijkbare wijze. Als er updates zijn voor geïnstalleerde extensies, dan wordt dat gemeld op het controlepaneel. Onder ONDERHOUD klik je op de link Er zijn updates beschikbaar en je komt dan op het scherm Extensiebeheer: updaten. Als de te updaten extensies niet direct worden getoond, klik dan bovenaan op de knop ‘Vind updates’. Het overzicht wordt dan opnieuw opgebouwd. De te updaten extensies worden getoond en per extensie zie je wat voor soort update het is en naar welke versie de extensie wordt geüpdatet. Je kunt nu de extensies die je wilt updaten selecteren en door op de knop ‘Updaten’ te klikken, worden deze updates uitgevoerd. Door telkens je Joomla-website en de geïnstalleerde extensies te updaten naar de laatste versie blijft je website gezond, heb je minder last van bugs en ben je minder kwetsbaar voor hackersaanvallen.

Meerdere sites up-to-date houden

Tegenwoordig komen er met steeds grotere regelmaat updates uit voor Joomla en voor Joomlaextensies. Dat is natuurlijk een goede zaak; eventuele foutjes worden hiermee snel opgelost en je beschikt snel over nieuwe functionaliteit. Aan de andere kant: als je veel Joomla-websites te beheren hebt, kan het continu up-to-date houden ervan aardig wat tijd kosten. Gelukkig komen er steeds betere oplossingen beschikbaar waarmee het gecentraliseerd remote beheer van meerdere Joomla-websites mogelijk wordt. Twee diensten die we specifiek willen noemen zijn Watchfil.li (https://watchful.li) en {manage}.myJoomla (https://myjoomla.com). Beiden zijn betaalde diensten waarmee je op afstand meerdere Joomla-websites kunt monitoren, updaten, backuppen en meer.

Watchful.li

Watchful.li is een online dienst waarmee je op afstand meerdere Joomla-websites kunt beheren. Watchful.li kost minder dan één euro per website per maand en hoe meer websites je beheert met Watchful.li, hoe lager de prijs per website is. Onder het beheer vallen de volgende diensten:
remote updates: het vanaf afstand updaten van Joomla en de extensies. Je hoeft niet meer in te loggen in elke afzonderlijke Joomla-website om updates uit te voeren. Alle updates kunnen vanaf het centrale controlepaneel worden geïnstalleerd. Bovendien wordt alles gelogd, zodat je precies kunt terugzien wanneer welke update is geïnstalleerd.
software-inventarisatie en rapportages: Watchful.li inventariseert van al je websites de Joomla-versie en de versies van alle geïnstalleerde extensies. Uitgebreide rapportages en zoekfuncties staan tot je beschikking.
File monitoring: de dienst detecteert veranderingen aan belangrijke systeembestanden, zoals je root index.php, configuration.php en .htaccess, templatebestanden en meer. Je wordt direct geattendeerd als er ineens een bestand wijzigt.
uptime robots: Watchful.li houdt in de gaten of je website online blijft en stuurt je binnen een minuut bericht als je website down is.
Backup scheduling: vanuit Watchful.li kun je dagelijks, wekelijks of maandelijks Akeeba Backups laten starten.
Google Analytics-integratie: door de dienst te koppelen aan je Google Analytics-account kun je per website vanuit het Watchful.li-controlepaneel direct alle Google Analytics-statistieken bekijken.
web APi: Watchful.li beschikt over een uitgebreide en goed gedocumenteerde API waarmee je zelf aan de slag kunt.

{manage}.myJoomla

De webdienst {manage}.myJoomla biedt vergelijkbare mogelijkheden als Watchful.li, maar {manage}.myJoomla legt vooral de nadruk op het
ontdekken en oplossen van beveiligingsproblemen van je website. Na een eerste audit volgt een zeer uitgebreide rapportage van de eventueel gevonden problemen en adviezen hoe ze op te lossen. {manage}.myJoomla biedt je daarvoor een aantal handige tools. Ook hier kun je vanaf afstand updates uitvoeren, websites inventariseren en bestandsveranderingen laten detecteren. Ook het monitoren of je websites nog online zijn en het back-uppen op afstand met Akeeba Backup is mogelijk met {manage}.myJoomla.
{manage}.myJoomla werkt met een wat ander prijsmodel dan Watchful.li. Voor €27 per maand of €267 per jaar kun je een ongelimiteerd aantal websites beheren. Beide tools bieden je uitstekende mogelijkheden om vanaf afstand je websites te beheren en monitoren. Als je een groot aantal websites beheert, kan dat enorme kostenbesparingen opleveren. Kies de tool die het best bij jou past.

<links>

Watchful.li en {manage}.myJoomla zijn twee zeer handige diensten voor het beheren van meerdere Joomla-sites

1000 Resterende tekens


Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.