Extensies
Nieuws over nieuwe en bijgewerkte extensies voor Joomla!
-
Alle extensies die in de JED zijn opgenomen moeten vanaf deze week het Joomla update-systeem gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de eigenaar van een site altijd een bericht krijgt als er een nieuwe versie van een geïnstalleerde extensie beschikbaar is. Het up-to-date houden van extensies kan de veiligheid verbeteren.
Deze wijziging is verplicht en de controle is toegevoegd aan de controle bij het toevoegen van een extensie aan de JED (de checker). De foutcode die gebruikt wordt zal zijn: US1 - update sites not present in xml file.
Deze nieuwe eis is van kracht geworden op 10 januari 2017. De controle wordt uitgevoerd op het nieuwste zip-bestand dat geüpload is in de JED, ontwikkelaars wordt gevraagd er voor te zorgen dat de nieuwste kopie aan hun lijst is toegevoegdMet betrekking tot extensies die al in de JED staan: Ze worden niet gedepubliceerd als ze niet voldoen aan de nieuwste eis. In plaats daarvan wordt er een pop-up waarschuwing getoond aan gebruikers die op de download-knop drukken, welke hen informeert dat de extensie geen update-servers ondersteunt en daarom handmatig bijgewerkt moet worden.
Het JED kennisbank-artikel over het implementeren van update-servers is beschikbaar op deze link:Joomla! update systeem eisen
//extensions.joomla.org/support/knowledgebase/item/joomla-update-system-requirement
Meer informatie over update servers kan hier gevonden worden: https://docs.joomla.org/Deploying_an_Update_Server
-
In de afgelopen week zijn er twee security releases uitgekomen voor PHPMailer, dit stukje software wordt veel gebruikt, ook in de Joomla! core, om mails te kunnen versturen. Het Joomla! Security Strike Team heeft deze beoordeeld of deze kwetsbaarheid in de door Joomla! gebruikte versie van PHPMailer gevolgen kan hebben en is tot de conclusie gekomen dat wanneer er goed gebruik van de JMail class gebruikt wordt er geen praktische toepassingen zijn voor deze kwetsbaarheden van PHPMailer.
Je kan het hele bericht van het JSST hier lezen:
https://developer.joomla.org/security-centre/668-20161205-phpmailer-security-advisory.htmlHet is wel mogelijk dat er extensies zijn die hier op een andere manier van PHPMailer gebruik maken, of een eigen versie gebruiken in hun extensie. Op dit moment zijn hiervan drie bekend die hierom een nieuwe release uit hebben gebracht. Gebruik je één van de onderstaande extensies, zorg er dan voor dat je de laatste update hebt geïnstalleerd!
- Jomres (ouder dan 9.8.24 is vatbaar)
- AcyMailing (versie 5.6.1 is de recente uitgave op dit moment maar nog niet bijgewerkt tot de laatste versie van PHPMailer)
- Chronoforms (ouder dan 5.0.13 is vatbaar)
-
Als u gebruik maakt van iDEAL in combinatie met een Joomla! extensie, dan is er belangrijk nieuws voor u!
Er komt een belangrijke verandering aan als u een zogenaamd "professioneel" iDEAL abonnement van uw bank gebruikt. De twee meest gebruikte professionele abonnementen zijn ING Advanced en Rabobank Professional. In dat geval moet u namelijk uw iDEAL integratie updaten zodat u ook na 1 augustus 2013 betalingen via iDEAL kunt ontvangen. Als het goed is heeft u hierover al bericht gehad van uw bank. In het onderstaande artikel wordt de verandering toegelicht. Besteed u technisch website werk uit aan een derde? Stuur een link naar dit bericht dan aan hem of haar door!
-
Tijdens mijn presentatie over Joomla! webwinkels bij de Joomla! gebruikersgroep in Alphen a/d Rijn vertelde iemand dat hij al snel was vastgelopen tijdens de installatie van Virtuemart en twee andere Joomla! webwinkel extensies. Direct daarna gaven meerdere mensen aan dat ze hetzelfde probleem hadden, en ik kan mij dat goed voorstellen!
Je installeert namelijk een complex stukje software dat het mogelijk maakt om producten te verkopen: een webwinkel extensie. En dan verwachten de meeste extensie ontwikkelaars dat je zelf wel uitvogelt wat je allemaal moet doen om de extensie werkend te krijgen en je eerste product af te rekenen.
Daarom heb ik onderstaand een globaal stappenplan geschreven dat ongeveer aangeeft wat je moet opzoeken en configureren binnen verschillende Joomla! webwinkels om je eerste product af te kunnen afrekenen.
-
Binnenkort zullen de extensies die alleen voor Joomla 1.5 geschikt zijn verdwijnen uit de Joomla Extensions Directory (JED). Dit is reeds in april vorig jaar aangekondigd in de blog "The JED and Version Support" en de tijdlijn hiervoor is nu ook bekend gemaakt.
Momenteel zijn er 4.425 van de 10.233 extensies gemarkeerd als 'alleen geschikt voor Joomla 1.5'. Deze zullen verdwijnen als de extensie ontwikkelaars hun extensies in de JED niet bijwerken. Voor Joomla 2.5 zijn 6.518 extensies beschikbaar en voor Joomla 3.0 zijn dat er 1.994.
-
Het Virtuemart team is hard aan het werk om een versie aan te bieden die stable genoeg is om te installeren op een live site. In verband met een SQLi-security in versie 2.0.2 heeft het Virtuemart Development Team maandag de nieuwe stable release Virtuemart 2.0.4 uitgebracht. Zover zij zijn geinformeerd heeft niemand last gehad van dit veiligheidslek. Iedereen wordt aangemoedigd zo snel als mogelijk over te stappen naar de laatste versie.
In Virtuemart 2.0.4 zijn fouten aangepast en kleine verbeteringen aangebracht om het gebruiksgemak te verbeteren.
Tevens was het team genoodzaakt om enkele aanpassingen aan te brengen in de layouts van de templates en enkele functies hebben nu andere parameters. Er is tevens een changelog pagina opgenomen welke wordt getoond op de live update pagina.
-
Stel, je hebt in de loop van jaren een groot aantal Joomla sites gebouwd. Door de historie en de verschillende randvoorwaarden zijn deze websites verspreid geraakt over een groot aantal servers. Bovendien zijn sommige gebruikers van de websites bij vlagen erg enthousiast in het installeren van diverse extensies. Soms krijg je opeens een belletje: "Ik wilde gisteravond even mijn nieuwe aanbieding op mijn Joomla zetten en nu is ie stuk. Ben ik gehackt?"
Het plaatje is wel duidelijk denk ik, je bent het overzicht eigenlijk al langere tijd kwijt en wil daar verandering in brengen. Maar ja, hoe doe je dat?
Op dit punt beland, hoor je van JMonitoring extensies van www.inetis.ch.Voorjaar 2011 gaf Pierre-André Vullioud van Inetis een presentatie op de JandBeyond conferentie. De toenmalige oplossing was alleen voor Joomla 1.5 beschikbaar en maakte gebruik van de XML-RPC library. Het werkte wel, maar de toen nog nieuwe Joomla 1.6 kon je er niet mee benaderen. Gelukkig is Inetis verder gegaan met de ontwikkeling.
-
Na twee jaar flink doorontwikkelen presenteert het Virtuemart-team met gepaste trots Virtuemart 2.0.0. Virtuemart begon als een Content management systeem voor Webshops en werd later beter bekend als hét Joomla webshop-component. Deze webshop verouderde de laatste jaren zienderogen, maar met deze nieuwe versie is Virtuemart terug van weggeweest. Met Virtuemart 2.0.0 kondigt Virtuemart een nieuwe succesperiode aan.
Virtuemart 2 een webshop om van te houden
Menig webontwikkelaar heeft Virtuemart al duimendraaiend verafschuwd, uitgekotst of zelfs vervloekt. Zo was de code van de eerste Virtuemart niet om over naar huis te coderen. Het design in tabellen was verouderd en de productopties lieten vaak te wensen over. Ook zoekmachines vonden de shop niet aardig. Virtuemart 1 was een prima oplossing als webshop, maar bleef helaas in zijn ontwikkeling steken.
Waar Virtuemart 1 leidde tot de nodige irritatie(vooral voor de vormgevers onder ons), werkt Virtuemart 2.0 gewoon met CSS en is het Template overschrijfbaar. Virtuemart 2.0.0 is van nature ook zoekmachinevriendelijk. Zo is het mogelijk om per product en categorie Meta-tags in te vullen. Hiernaast is Virtuemart 2.0.0 uitgebreid met een adresboek en voorraadbeheer. Kortom, Virtuemart 2.0.0 is de moderne webshop waar de Joomla-gebruiker op zit te wachten.
-
Content Construction Kit's (CCK's) beginnen een steeds bekender begrip te worden in de Joomla community. Inmiddels zijn er diverse CCK extensies verschenen waarmee je zelf een pagina kunt samenstellen uit diverse (standaard) elementen zoals textveld, afbeelding, video, link en dergelijke. Hierdoor kan je op een flexibele en eenvoudige manier verschillende soorten pagina's maken als bijvoorbeeld een blog, download, portfolio, kalender, FAQ, etc...
ZOO is uitgegroeid tot een van de populairste CCK extensies. Reden genoeg voor Marco Corrò om er aandacht aan te geven in het boek Handboek Joomla! 1.6, een speciale Cursus ZOO aan te bieden en er videotutorials over te maken voor JoomlaCommunity.nl waarin hij laat zien hoe ZOO in elkaar steekt.
Vandaag de eerste drie videotutorials: ZOO Installatie, ZOO App instance aanmaken en ZOO Categorie en item maken. Binnenkort volgt deel twee met als onderwerpen: ZOO types maken, ZOO Template aanpassen en ZOO Werken met submissions.
-
Enkele weken terug bracht Extensoft, het brein achter Artisteer een Release Candidate (RC) uit die overweg kan met Joomla 1.7 Op dinsdag 26 juli heeft Extensoft, definitief de nieuwe versies online gezet. Aangezien er geen verdere fouten zijn gemeld is er verder niets aan Artisteer veranderd.
Wat is Artisteer?
Artisteer is het eerste en enige programma waarmee direct een fantastisch uitziende website gemaakt kan worden. Door de ingebouwde sjablonen is het mogelijk om in een handomdraai een prachtig resultaat neer te zetten! Daarom is ook niet nodig om dure programma’s als Photoshop aan te schaffen, en is er geen kennis van CSS of HTML nodig. Hierdoor blijft het gebruik van Artisteer gemakkelijk en leuk!
-
Je kunt prima artikelen schrijven of kopiëren en plakken in Joomla, maar wat doe je als de opmaak complexer is? Elke keer opnieuw maken is niet nodig.
In Joomla kun je eenvoudig artikelen schrijven en opmaken. Let er wel op dat je ze tussentijds opslaat, want ben je te lang inactief dan is de administrator-tijd verstreken en logt Joomla je uit, zonder de wijzigingen op te slaan.
Tip! Je kunt hier wat aan doen met de uitbreidingen Session Meter Admin en Admin Forever, zie de Joomla Extension Directory: //extensions.joomla.org/extensions/administration/admin-desk
Plaats je regelmatig complexere artikelen, bijvoorbeeld met tabellen of teksblokken op plaatsen waar geen modulepositie zit, dan kun je dit vergemakkelijken met addons.
-
De afgelopen weken zijn er voor een aantal veel gebruikte Joomla extensies updates uitgebracht, nieuwe functionaliteiten maar ook verbetering van de veiligheid in een aantal gevallen. Een overzicht van de updates:
VirtueMart 1.1.6
Het VirtueMart team heeft met deze release een lijst met een groot aantal bugs opgelost, de volledige lijst is hier terug te vinden. De grootste en belangrijkste wijziging is dat Joomla 1.0 niet meer wordt ondersteund. VirtueMart 1.1.6 werkt dus alleen nog maar op Joomla 1.5.
sh404SEF 2.1.8
sh404SEF verbetert de zoekmachine vriendelijkheid van Joomla. Voor deze extensie is een belangrijke veiligheidsupdate uitgebracht. De update dicht de mogelijkheid tot een SQL injectie in alle versies van sh404SEF, zowel voor Joomla 1.0 als Joomla 1.5. sh404SEF is enige tijd terug overgegaan naar een commerciële versie waarvoor dus betaald moet worden. Omdat het hier om een groot veiligheidsprobleem gaat heeft de ontwikkelaar Anything Digital eenmalig voor alle oudere niet-commerciële versies een update beschikbaar gesteld. Meer informatie in het artikel 'Urgent security releases now available for all version of sh404SEF'.
-
De winkels op straat zijn al sinds eind oktober versierd met lichtjes, dennentakken en kerstmannen. De meeste online winkels daarentegen doen maar weinig of zelfs helemaal geen moeite om hun bezoekers in kerststijl rond te laten shoppen. Zonde, want een groot deel van de kerstcadeaus wordt online gekocht, dus waarom niet webshops en acties daarop laten aansluiten!
Om te laten zien dat er ook webshops zijn die wél slim inspelen op de naderende Kerst organiseert Byte Internet de verkiezing voor de Beste Kerstshop 2010. Het doel van de verkiezing is om positieve aandacht te geven aan shops die hun shop flink hebben “gekerstimized”. Zo zijn deze bovendien een mooi voorbeeld voor shops die hier nu nog kansen laten liggen.
-
Heb je een website dan wil je lezers, maar hoe hou je ze op je site? Met de gratis extensie Linkr schotel je je lezers snel en eenvoudig gerelateerde artikelen voor.
Internetters zijn ongeduldig. Een voorbeeldje: een bezoeker komt via Google op jouw Joomla-site, hij leest je artikel, kijkt wat rond en ziet hij dan niets dat zijn aandacht trekt dan is hij weg. Dat is jammer, want als je met veel geduld en inzet een prachtige site maakt wil je dat hij gelezen wordt ook. Hoe zorg je daar nu voor? Bijvoorbeeld met de gratis extensie Linkr.
Met Linkr voeg je eenvoudig links toe aan artikelen. Download en installeer je de superinstaller (een component en plugin ineen dan zie je voortaan bij het openen of aanmaken van een nieuw artikel de knop Linkr. Klik je hierop dan kun je snel linken naar bestanden, contactpersonen, menu-items en artikelen. Voor het vasthouden van bezoekers is de laatste optie interessant. Ik schets twee mogelijkheden.
-
Ondanks dat het ruim een week geleden is dat het Kunena team versie 1.6.0 stable heeft uitgebracht schenken we hier alsnog aandacht aan vanwege de populariteit van deze forum extensie. De release vormt een belangrijke mijlpaal voor het project, dankzij 2500 commits is deze nieuwe versie geschikt voor zowel Joomla 1.5 als Joomla 1.6. Een lange lijst van nieuwe mogelijkheden komt bovenop de diverse verbeteringen en herschreven code van de extensie.
Tijdens de afgelopen bijeenkomst van Joomla gebruikersgroep Amsterdam heeft Jelle Kok (gebruikersnaam 810) de bezoekers laten zien hoe Kunena in elkaar zit en welke mogelijkheden het bied. Jelle is mede ontwikkelaar van Kunena.
-
Wil je hoger scoren in Google dan is bloggen ideaal. De zoekmachine is dol op verse en unieke content, en een blog dwingt je regelmatig nieuwe artikelen te schrijven. Een mooi weblog maken in Joomla valt echter nog niet mee, zo leerde de praktijk.
Zeg je bloggen, dan zeg je Wordpress. Maar wat doe je als je al een Joomla-website hebt en de blog wilt integreren op je site? Je kunt natuurlijk Wordpress naast Joomla installeren, maar de kans dat jouw template ook beschikbaar is voor Wordpress is niet zo groot, en het oogt mooier als het weblog een geheel vormt met de rest van de site. Gebruik je alleen Joomla dan hoef je bovendien maar een website up-to-date te houden en te back-uppen.
-
Het is alweer even geleden (oktober 2009) dat er een update van VirtueMart is uitgebracht maar gisteren heeft het VirtueMart team versie 1.1.5 vrijgegeven. Ondanks deze 'kleinere' release heeft het VirtueMart team niet stilgezeten. Er wordt hard gewerkt aan de VirtueMart 1.5 versie dat volgens de Joomla MVC standaarden wordt herschreven.
Deze 1.1.5 versie is een onderhouds- en veiligheidsupdate en bevat enkele nieuwe functinaliteiten en een aantal fouten zijn opgelost. De nieuwe functionaliteiten zijn:
- Herschreven PayPal betalingsmodule, aan de hand van de nieuwe PayPal API
- Herschreven Merchant Warrior betalingsmodule
- Diverse problemen verholpen
De nieuwe betalingsmodules zijn alleen standaard beschikbaar bij een nieuwe VirtueMart 1.1.5 installatie. Bij een update blijven de 'oude' betalingsmodules dus zichtbaar in de betalingslijst. Als je tevreden bent met deze modules hoef je deze niet te updaten. Mocht je wel de nieuwe betalingsmodules willen gebruiken kun je dat volgens de instructies op de VirtueMart website doen. Je zult de modules dan wel opnieuw moeten instellen.
-
Vele topics op ons forum zijn er al aan besteed, "Wat is de beste forum extensie voor mijn Joomla site?". Het is ook lastig kiezen uit de lijst met forum extensies op de Joomla Extensions Directory. De meeste zijn populair en hebben goede waarderingen, een specifieke springt er dus niet uit.
De reactie die dan meestal wordt gegeven is om een forum extensie te kiezen die bij je wensen aansluit, elke extensie heeft namelijk weer zijn mogelijkheden en beperkingen. Tot voorheen moest je dan de sites van de makers afstruinen op zoek naar informatie over de functionaliteiten, een tijdrovende klus en lastig vergelijken.
Met dank aan Lintzy is dat vanaf nu niet meer nodig, zij heeft een uitgebreide Engelstalige vergelijking gemaakt tussen 7 populaire forum extensies; Agora, ccBoard, Discussions, Joo!BB, Kunena, Ninjaboard en Simplest F. Gecategoriseerd in categorieen als mogelijkheden voor de frontend, beheerder, rechten en moderatie, integratie en profiel mogelijkheden worden de extensies met elkaar op tientallen gebieden vergeleken.
-
Nu we zeker zijn van de volgende ronde in het WK is de oranje koorts voorlopig nog niet voorbij! Je kunt ons oranje dit WK steunen door op je Joomla website de WK banner te plaatsen. Net als bij het EK 2 jaar geleden heeft het Nederlandse 'Van Eldijk Studio's' een gratis banner module gemaakt.
Deze module is gemakkelijk te installeren en heeft ditmaal extra mogelijkheden. Zo kan je meerdere banner achtegronden kiezen en kan je een eigen supporters tekst bepalen, deze tekst wordt dan automatisch omgezet naar een png afbeelding. De banner kan je in de rechter of linker bovenhoek van je website tonen. Tevens kun je een link instellen.
De module is te downloaden op //www.vaneldijk.nl/wk2010banner. Daar kan je ook je website opgeven als je gebruik maakt van de module, daar wordt dan een gallery van gemaakt. Hup Holland Hup!
-
Tijdens JandBeyond hebben enkele leden van het JC-team de presentatie van Emmanuel Danan bijgewoond over FLEXIContent en FLEXIaccess.
FLEXIcontent is een CCK (Content Construction Kit), een uitbreiding op Joomla! waarbij het mogelijk is om content te verrijken met extra contenttypen en extra velden.FLEXIaccess is een ACL-uitbreiding voor FLEXIcontent die het mogelijk maakt om zelf je gebruikersgroepen samen te stellen, gebruikers toe te wijzen en die groepen rechten te geven op het niveau van categorie en contentitem. FLEXIAccess kun je kopen via een subscription-abonnement.
Waarin verschilt FLEXIcontent van de andere CCK's zoals K2, Zoo en JSeblod?
- FLEXIcontent heeft geen eigen opslagstructuur maar maakt gebruikt van de tabellen die Joomla gebruikt voor categorieën en artikelen. In de praktijk betekent dit dat je FLEXIcontent kunt verwijderen als je er geen gebruik (meer) van wilt maken maar dan niet direct alle content kwijt bent.
- FLEXIcontent ondersteunt workflow, dit wil zeggen dat een contentitem meer dan de statussen published en unpublished kan hebben namelijk ook archived, waiting for approval, draft en in progress.
- FLEXIcontent ondersteunt versiebeheer.
Een eenvoudig voorbeeld van een toepassing van content construction is dat je een contenttype maakt voor een project waarbij je naast de standaard velden die de CCK gebruik ook extra velden maakt voor projectmanager en projectjaar. Dat voorbeeld wordt hieronder verder uitgewerkt.