Waarom zou ik kiezen voor Joomla?

Er zijn meer Content Management Systemen op de markt. Elk heeft zo z'n voordelen. Wat zijn nou de sterke punten van Joomla? Waarom steekt Joomla erboven uit?

Een groot scala aan ingebouwde functies

Met Joomla! kun je kleine en grote websites bouwen, van blogs tot intranets en van nieuwssite tot mobiele applicaties. Joomla is flexibel en eenvoudig uit te breiden: met extra functionaliteiten als een contactformulier, een webshop, een reserveringssysteem of een evenementenagenda. Joomla’s schaalbare MVC-structuur geeft je veel vrijheid om eenmaal geïnstalleerde elementen volledig naar je hand te zetten en zelfs webapplicaties te bouwen.
Honderdduizenden websites draaien er op Joomla: van persoonlijke blogs van (on)bekende personen of organisaties tot grote bedrijven als Exact Software, McDonald's en Sony, ministeries als dat van Volkgezondheid, Welzijn & Sport, organisaties als het Vlaams Geneeskundigen Verbond, mediawebsites als FunXL en NPO Radio 1.
Joomla! heeft de nodige prijzen in de wacht gesleept en wordt geleid door een internationaal samenwerkingsverband van meer dan een half miljoen actieve gebruikers. En hoe verschillend die gebruikers ook zijn, één ding hebben ze gemeen: ze helpen iedereen, van de absolute beginners tot de zeer ervaren webontwikkelaar.
Hieronder vind je een aantal sterke punten van Joomla:

Makkelijk je inhoud beheren

Joomla! is in de eerste plaats natuurlijk een ‘contentmanagementsysteem’. Je kunt de inhoud van je site eenvoudig schrijven en beheren met de ingebouwde tekstverwerker. Die laat je meteen zien hoe je artikel eruit zal zien aan de voorkant van de site. En dat zonder dat je een letter code hoeft te schrijven. Daarnaast heb je de beschikking over ingebouwde modules voor het tonen van bijvoorbeeld de populairste inhoud, meest recente artikelen en gerelateerde inhoud.

Duidelijke structuur

Goed je inhoud organiseren is natuurlijk belangrijk om het overzicht over je site te houden. Je kunt categorieën aanmaken met een duidelijke boomstructuur. Daardoor kun je ook heel grote websites beheren en redacteuren toegang geven tot die onderdelen waarvoor ze verantwoordelijk zijn.

Tags

Soms heb je verbanden binnen je site die dwars door categorieën heen gaan. Met ‘tags’ kun je die verbanden aanbrengen en onderhouden. Ze geven je dus de mogelijkheid om artikelen te tonen die anders zijn gerangschikt dan via de categoriestructuur.

Tekstverwerker aan de voorkant van je site

Je wilt je site natuurlijk snel en simpel kunnen bijwerken. Als je iets wilt wijzigen in een artikel dat je aan de voorkant van je site leest, dan kun je dat ter plekke uitvoeren. Aan de voorkant dus; je hoeft niet in te loggen en het artikel op te zoeken aan de beheerderskant. Ook kun je zo anderen machtigen om snel, efficiënt en zonder technische kennis (onderdelen van) de site bij te werken.

Versiebeheer

Per ongeluk informatie uit een artikel verwijderd? Je haalt het snel terug met versiebeheer. Je kunt bijhouden wie, wanneer, welke wijziging heeft doorgevoerd. En als je niet tevreden bent, draai je de verandering terug met één muisklik.

Gebruikersbeheer

ACL, Access Control List, is de uitgebreide manier waarop je toegang tot je site kunt beheren. Je kunt grote onderdelen van je website of juist slechts een enkele categorie of artikel toewijzen aan (groepen) gebruikers en hun het recht geven om artikelen te schrijven, bewerken, publiceren en/of verwijderen. Het Joomla ACL systeem geeft je onbeperkte mogelijkheden tot samenwerken en controle.

Ontelbare uitbreidingsmogelijkheden

De Joomla! basis is nog maar het begin. De uitbreidingstoepassingen zijn bijna onbeperkt. Joomla beschikt over meer dan 8.000 extensies die je de mogelijkheid geven je site volledig naar je hand te zetten en de functionaliteit enorm uit te breiden. Je vindt een uitgebreid overzicht op de Joomla extensie-site, maar je kunt ze ook meteen downloaden en installeren via het beheergedeelte van je eigen website.

Eenvoudig updaten houdt Joomla veilig

Software up-to-date houden blijft een voortdurende uitdaging. Joomla regelmatig bijwerken is erg belangrijk voor de veiligheid van je website en gelukkig is dat met Joomla erg eenvoudig. Je kunt Joomla updaten met één klik, waardoor het erg makkelijk is voor zowel beginnende als ervaren gebruikers.
Daarnaast controleert het updatesysteem constant of Joomla of je extensies nog up-to-date zijn.

Menu’s

Met het menubeheer maak je zoveel menu’s als je zelf wilt. De structuur van die menu’s kan je categorie-indeling volgen of juist op een totaal andere manier zijn ingedeeld. Je kunt menu’s op verschillende plaatsen laten terugkomen en elke gewenste stijl geven. Bij verschillende schermgroottes kun je menu’s op een andere manier tonen.

Uitgebreide ondersteuning

Een van de sterke punten van Joomla is haar community: een wereldwijde, enthousiaste verzameling gebruikersgroepen van webprofessionals die elkaar gratis actief ondersteunen via de Joomla forums.
Er zijn duizenden internetaanbieders die zijn gespecialiseerd zijn in het hosten van Joomla sites. Ze kunnen je helpen bij het bouwen, onderhouden en publiceren van je website. De Joomla community heeft een goed bijgehouden register hiervan.

Geïntegreerde hulpfuncties

Rechts bovenaan je scherm vind je de Joomla hulpknop. Klik erop en je krijgt hulp in begrijpelijk Nederlands. Er is ook een begrippenlijst die een aantal basiszaken duidelijk uitlegt. Daarnaast biedt Joomla systeeminformatie, die je helpt problemen op te lossen. Als dit alles niet genoeg is, kun je naar de Nederlandstalige Joomla-documentatie of een van de online forums.

Meertalig

Met Joomla kun je websites in meer dan 60 talen bouwen, zowel site in één taal als meertalige websites: een taalpakket kun je heel eenvoudig toevoegen en daarmee zijn je basisfuncties vertaald. Je kunt bovendien met gemak meertalige sites maken waarbij de bezoeker eenvoudig kan schakelen van de Nederlandstalige artikelen naar dezelfde inhoud in b.v. het Frans of Engels en dat binnen dezelfde site.
Veel extensies (uitbreidingen voor je website) verzorgen zelf een Nederlandse vertaling. Ben je niet helemaal tevreden over een vertaling, dan kun je die binnen Joomla eenvoudig aanpassen: je zou de bezoekers mogelijk willen tutoyeren in plaats van hen aan te spreken met ‘u’.

Mediabeheer

Met het mediabeheer kun je je mediabestanden overzichtelijk beheren, afbeeldingen, video’s of documenten uploaden en rangschikken in mappen. Het mediabeheer is ook onderdeel van de tekstverwerker zodat je eenvoudig je tekst kunt verrijken met je afbeeldingen, video's enz.

Advertentiebeheer

Met de advertentiebeheerder kun je gemakkelijk advertenties plaatsen en zo geld verdienen aan je website. Je kunt klanten en campagnes aanmaken, zoveel advertenties plaatsen als nodig, maatwerk-code schrijven en bijhouden hoe veel erop de advertenties worden geklikt, enz.

Als je meer wilt dan slechts een simpel contactformulier, dan kun je met de contactencomponent je vaste bezoekers beheren en de basisinformatie uitbreiden met elk willekeurig infoveld, afbeeldingen, enz. Bovendien kun je ze indelen in categorieën en er een lijsten van publiceren voor alle websitebezoekers of toegang juist beperken tot bepaalde groepen.

Beter en slimmer zoeken

Met de ingebouwde zoekfunctie en z’n slimme broertje kunnen je bezoekers snel en makkelijk je website doorzoeken. Die zoekfunctie houdt bovendien statistieken bij en daardoor heb je een handig overzicht. Je kunt zo de inhoud van je site beter afstemmen op de behoeften van de gebruikers. Bovendien kun je slim indexeren, geavanceerde zoekopties toevoegen, automatisch zoeksuggesties aanbieden, enz. Daarmee is de Joomla zoekfunctie een van de beste in zijn soort.

Syndicatie en RSS-feeds

Syndicatie is een ingebouwde RSS-functie van Joomla. Je kunt je websitebezoekers op die manier à la minute op de hoogte houden van wijzigingen op je site. Ze openen hun RSS-lezer en jouw informatie staat er al in. Andersom: je kunt RSS-info van grote nieuwssites geautomatiseerd op je eigen site laten zien.