Waarschuwing
Kan map niet verwijderen. Pad: [ROOT]/cache/com_content
Bericht sluiten

Stap 17 - Contactformulier toevoegen

Laat bezoekers contact opnemen via een contactformulier

contactformulier

Het is natuurlijk altijd leuk om van je bezoekers te horen dat een recept erg lekker was. Of om uitgenodigd te worden voor een kookevenement, zodat je er een blog over kunt schrijven. We gaan daarom een contactpagina aan de site toevoegen met daarop een contactformulier. Uiteraard kun je in de Joomla Extensions Directory meerdere extensies vinden voor het opzetten van formulieren. Het formulier dat wij willen maken is echter heel simpel en gelijk aan het versturen van een e-mail. Zo’n contactformulier is standaard aanwezig in Joomla via het contactpersonencomponent. Dit gaan we dan ook gebruiken om aan de kooksite een contactpagina met contactformulier toe te voegen.

01 Contactpersoon aanmaken

We gaan naar het Contactpersonenbeheer dat we vinden onder Componenten > Contactpersonen. Daar maken we een nieuw contactpersoon aan. We voeren onze naam in en onder het tabblad ‘Nieuw contactpersoon’ ons e-mailadres, woonplaats en mobiele telefoonnummer. Daarna slaan we de nieuwe contactpersoon op.

contact 01

02 Menu-item aanmaken

We hebben de contactpersoon aangemaakt, maar dit is niet direct zichtbaar op de site. Daarvoor moeten we het ontsluiten via een menuitem. Ga naar het sitemenu en voeg een nieuw menu-item toe met de titel ‘Contact’. Ook voor het contactpersonencomponent zijn meerdere menuitemtypes beschikbaar. We kiezen we voor Contactpersonen > Enkel contactpersoon.

contact 02

03 Contactpersoon selecteren

Na de keuze voor het menu-itemtype worden, zoals we eerder bij de artikelen hebben gezien, opties zichtbaar. In dit geval de optie om de contactpersoon te selecteren die voor deze weer gave gebruikt moet worden. Selecteer in de pop-up die zichtbaar wordt de aangemaakte contactpersoon door op de titel te klikken. Sla het menu-item nu op.

contact 03

04 Contactpagina

Op de site is er in het menu een pagina bijgekomen, de cntactpagina. Als je hier op klikt, zie je ‘Contactpersoon’ met de woonplaats en telefoonnummer en ‘Contactformulier’ met daarin het contactformulier. Dat je daarop moet klikken en dat dan het contactformulier zichtbaar wordt, is misschien niet voor iedereen even duidelijk. We willen eigenlijk graag dat het formulier direct zichtbaar is.

contact 04

05 Weergave aanpassen

We kunnen de weergave van de pagina aanpassen in het menu-item contact. Open deze en klik op het tabblad ‘Weergave opties voor contactpersonen’. Bij de optie ‘Weergave’ kiezen we voor ‘Direct’. Ingevulde contactformulieren zullen worden gemaild naar het ingestelde e-mailadres. Als je wilt dat het e-mailadres toch ook nog gewoon zichtbaar is, zet je de optie ‘E-mailadres’ op ‘Toon’.

contact 05

06 Contactpagina met formulier

Sla het menu-item weer op en keer terug naar de site. De weergave van de contactpagina is nu aangepast en de bezoeker ziet direct zowel de contactgegevens als het contactformulier, wel zo duidelijk!

contact 06

Uitgebreid formulier?

jed forms

Het contactformulier dat we voor onze kooksite hebben gebruikt, is verder niet instelbaar. Je kunt geen velden toevoegen of verwijderen. Wil je graag een uitgebreider contactformulier of een (complex) formulier voor een heel ander doeleinde, waarbij je het formulier helemaal zelf samenstelt? Neem dan een kijkje in de Forms-categorie van de Joomla Extensions Directory. Daar is een groot assortiment van extensies beschikbaar waarmee je zelf een formulier kunt opbouwen: wdmag.nl/1vvIfvu.

1000 Resterende tekens


Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.