Waarschuwing
Kan map niet verwijderen. Pad: /data/sites/web/joomlacommunitynl/data/test.joomlacommunity.nl/public_html/cache/com_content
Bericht sluiten

Stap 13 - De vormgeving van je site aanpassen

Gebruik het Joomla-templatebeheer voor het aanpassen van de vormgeving

Nu de content in de vorm van artikelen en modules op de juiste plek staat, is het tijd voor de volgende stap: de vormgeving van je website aanpassen. De mogelijkheden zijn hierin eindeloos. Je kunt het standaard Joomla-template als basis gebruiken en verder aanpassen, een Joomla-template zoeken op het internet en dat installeren of zelfs je eigen template bouwen. Voor onze kooksite beperken we ons tot het standaard Joomla-template en configureren dit naar onze wensen.

01 Stijl bewerken

Klik in het templatebeheer op de stijl ‘protostar - Default’. Dit is het standaard Joomla-template dat op de site actief is. Bij het tabblad  ‘Geavanceerd’ zien we diverse opties, waarmee we het template kunnen aanpassen aan onze wensen.

template 01

02 Titel en beschrijving invoeren

We kunnen hier een logo voor de site selecteren of een titel en een beschrijving invoeren die zichtbaar worden in de header van de site. We kiezen voor dit laatste en vullen beide velden in.

template 02

03 Kleuren kiezen

Ook kunnen we voor dit template twee kleuren instellen. De achtergrondkleur wordt gebruikt als achtergrond van de website. De templatekleur als accentkleur en voor de kopteksten en links. Voor beide selecteren we via de handige kleurenselectietool een kleur.

template 03

04 Lettertype voor kopteksten

Een andere leuke optie in het standaard Joomla-template is dat we voor de sitenaam en kopteksten een Google Font kunnen instellen. Google Fonts biedt op google.com/fonts een ruime collectie gratis te gebruiken fonts aan voor op je website.

template 04

05 Kies Google Font

Een bijzonder lettertype voor kopteksten geeft site net even wat meer karakter. We zoeken daarom op de Google Fonts-website naar een lettertype dat ons aanspreekt. We besluiten het lettertype ‘Courgette’ te gebruiken, wel zo toepasselijk voor een kooksite.

template 05

06 Google Font instellen

In de templatestijl voeren we bij het veld ‘Google Font naam’ de naam van het gekozen lettertype in. Let op dat je bij de keuze voor een lettertype met spaties, de spaties vervangt door het ‘+’ karakter.

template 06

07 Het resultaat

Sla de templatestijl nu op en bekijk het resultaat van de aanpassingen op de site. De kooksite heeft nu meer een eigen uiterlijk gekregen. Lees verderop in het magazine alles over het verder aanpassen van templates of het maken van je eigen Joomla-template.

template 07

Templatebeheer

De templates zijn te vinden onder Extensies > Templatebeheer. Het template bestaat uit twee delen: stijlen en templates. Een template kan één of meerdere stijlen bevatten, die je aan de hele of gedeeltes van de site toewijst.

Standaardtemplatebeheer

Het gele sterretje geeft aan welke templatestijl actief is.

Template

Hier zie je aan welk template een stijl is gekoppeld.

Locatie

Zowel de website als het beheergedeelte hebben ieder eigen templates, voor beide is een templatestijl actief.

1000 Resterende tekens


Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.