Waarschuwing
Kan map niet verwijderen. Pad: /data/sites/web/joomlacommunitynl/data/test.joomlacommunity.nl/public_html/cache/com_content
Bericht sluiten

Stap 07 - Content ontsluiten via menu’s

Pas als de categoriestructuur is opgezet en de eerste content in de vorm van artikelen is toegevoegd, kan de content ontsloten worden. In Joomla wordt dit gedaan via menuitems die in een menu worden geplaatst. Het aantal menu’s, menu-items en niveaus is volledig flexibel en stel je zelf in. Probeer het aantal niveaus wel te beperken, dit is goed voor zowel de gebruiksvriendelijkheid als de zoekmachinevriendelijkheid van een site.

Menu-itemtypes

Voor menu-items bestaan allerlei verschillende type weergaven. Zo kunnen ze onder andere een specifiek artikel tonen, alleen de ‘speciale’ artikelen of de artikelen van een specifieke categorie in blog- of lijstweergave. Er zijn veel menu-itemtypes en de beschikbare types variëren per component.

menutypes

1 Component

Klik op de naam van een van de geïnstalleerde componenten om de mogelijke weergaven te tonen.

2 Weergave

Je ziet een overzicht van de beschikbare weergaven met een korte omschrijving. Klik op de titel van een weergave om deze te gebruiken voor een menu-item.

Menubeheer

De menu’s van een website zijn te vinden onder Menu’s > Menubeheer. Hier vind je tevens voor ieder aangemaakt menu een apart menu-item. Door erop te klikken, krijg je een overzicht van alle menu-items binnen een menu.

menubeheer

1 Menu’s

Wissel via deze keuzelijst tussen de verschillende sitemenu’s.

2 Startpagina

Het menu-item met het gele sterretje is de startpagina van de website, de pagina die zichtbaar wordt bij het aanroepen van het webadres. Klik op het sterretje van een ander menu-item om de startpagina aan te passen.

3 Drag & Drop

Door op de drie bolletjes te klikken en je muis ingedrukt te houden, kun je een menu-item naar een andere positie slepen.

Menu aanmaken

Individueel artikel

Als eerste maken we een menu-item aan dat het artikel ‘Over deze kooksite’ toont op de site. Klik in het menubeheer op Nieuw en vul Over als menutitel in. In het tabblad gegevens kiezen we nu het menu-itemtype door op Selecteren te klikken. In de pop-up die dan zichtbaar wordt, kiezen we voor Artikelen > Individueel artikel.

01 menutype

Selecteer artikel

Na keuze van het menu-itemtype is er een extra optie Selecteer artikel zichtbaar geworden. Bij het klikken op Selecteren krijg je een pop-up te zien met alle artikelen van de site. Hier selecteren we het Over deze kooksite-artikel door op de titel te klikken. Daarna klikken we op Opslaan & sluiten in de werkbalk. Op de site is nu een nieuw menu-item zichtbaar geworden dat het artikel toont.

02 selecteerartikel

Categorieblog

Voor de categorie ‘Kooktips’ maken we nu een menu-item aan van type Artikelen > Categorieblog. Na de selectie van het type kunnen we de categorie kiezen die we willen tonen. Klik op Opslaan & nieuw en herhaal de stap voor de categorieën ‘Voorgerechten’, ‘Hoofdgerechten’ en ‘Nagerechten’. Op de site zijn er nu vier menu-items bijgekomen, wel allemaal nog zonder inhoud.

03 categorieblog

Volgorde aanpassen

De menu-items staan nu nog wel in de verkeerde volgorde. De volgorde die we willen, is eerst de recepten, dan de kooktips en als laatste menu-item ‘Over’. Dit kunnen we aanpassen middels ‘drag & drop’. Klik op de drie bolletjes voor het menu-item ‘Over’, houd de muis ingedrukt en sleep het menu-item naar de laatste positie. Laat dan je muis los. Herhaal dit en zet ‘Kooktips’ ook op de gewenste positie in het menu.

04 volgorde

Bewerk menu-item

Door op de titel van een menu-item te klikken, kun je het item bewerken. Een vergelijkbaar invoerscherm krijg je bij het aanmaken van een nieuw artikel.

menuitem

1 Menu-itemtype

Selecteer hier de weergave voor dit menu-item. De opties zullen zich aan de hand van de keuze aanpassen.

2 Locatiemenu

Bepaal in welk sitemenu dit menu-item getoond moet worden.

3 Volgorde

Selecteer na welk menu-item uit de selectielijst dit huidige menu-item zichtbaar moet worden.

1000 Resterende tekens


Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.