Federated Learning of Cohorts (FLoC) biedt bedrijven een nieuwe manier om mensen met relevante inhoud en advertenties te bereiken. We onderzochten wat dit kan betekenen en waarom we je de keuze geven om het al dan niet te gebruiken.

FLoC groepeert grote groepen mensen met dezelfde interesses. Deze benadering verbergt individuen "in de menigte" en maakt gebruik van verwerking op een apparaat om de webgeschiedenis van een persoon privé te houden in de browser.

Lees meer: Federated Learning of Cohorts (FLoC)

In de laatste paar jaar heeft het JoomlaCode systeem gedraaid in een minimale versie van zichzelf en was aan het wachten op het definitieve afsluitmoment, zie voor meer informatie: https://developer.joomla.org/news/602-joomlacode-is-closing.html

JoomlaCode.org was een bron voor developers om Open Source software projecten te bouwen en beheren die voor Joomla ontwikkeld zijn. Ook waren hier taalpaketten voor Joomla te vinden.

De Joomla CMS Translation projecten met de taalpakketten zullen worden verwijderd als laatste actie voordat het systeem wordt uitgeschakeld. Maar voordat we het systeem uitschakelen zullen alle taalpakketten naar de Downloads website verplaatst worden (https://downloads.joomla.org). Dit is de nieuwe locatie waar alle vertalingen gedownload kunnen worden, naast de Joomla installatiepakketten en officiële extensies.

Lees meer: Vaarwel JoomlaCode!

Heb je ooit gedacht: ik wil iets doen voor de developers die, op vrijwillige basis, elke dag weer het beste van zichzelf geven om Joomla een van de beste open source content management systemen te maken? Het kan nu: Joomla is opgenomen in het GitHub Sponsored Organization Program.

GitHub heeft recentelijk GitHub Sponsors gelanceerd, een platform waar je financiële ondersteuning kunt geven aan mensen die bijdragen aan allerlei soorten open source projecten. Joomla is een van die projecten.

Lees meer: Github Sponsored Organization Program:...

Het is al even geleden maar toch wil ik met de Joomla Community in Nederland het verslag delen van Forum for the Future. Dit is een vertaling van het officiële verslag

Op 17 tot en met 19 januari waren wereldwijd vele communityleden uitgenodigd om het Forum for the Future te bezoeken. Dit was een forum waar vier streams (onderwerpen) waren vastgesteld om over te discussiëren maar waar ook belangrijke onderwerpen werden gepresenteerd en bediscussieerd. Het doel van dit event was het faciliteren van communicatie tussen de verschillende teams, het betrekken van mensen buiten onze community om hun kennis en ervaring te delen en om ons buiten onze eigen "wereld" te kijken terwijl we samenwerken aan de vier meest belangrijke onderwerpen van onze vrijwilligersorganisatie.

Oorspronkelijk werden de aanwezigen in vier streams/categorieën ingedeeld, elk met de taak om te brainstormen om aandachtspunten te definiëren en actiegerichte verbeteringen te verstrekken voor het Joomla project. Deze streams waren Market, Technology, Professionalising en Re-Engagement.

Belangrijk om in het achterhoofd te houden, dit zijn alleen discussiepunten , geen besluiten vanuit het Joomla project!

Lees meer: Joomla Forum for the Future

Tijdens de Joomladagen 2019 is hij gepresenteerd; de Joomla brochure voor professionals, om Joomla te promoten bij hun klanten. In de brochure lezen zij waarom Joomla zo’n goede keuze is. En daar zijn nogal wat redenen voor:

  • Makkelijk in gebruik
  • Geschikt voor veel soorten websites
  • Het veiligste CMS ter wereld
  • Goed vindbaar in de zoekmachines
  • Toekomstbestendig
  • Ook staan er voorbeelden in van wat er met een Joomla-site kan en welke bekende bedrijven en organisaties een Joomla-site hebben.
Lees meer: Brochure Haal meer uit uw website met...

Alle vrijwilligersorganisaties moeten op enig moment dezelfde problemen oplossen. Hoe herkennen het werk van vrijwilligers? Hoe bevestigen we hun bijdrage?

Joomla is daar niet anders in. 14 Jaar zien we dit probleem zonder er een antwoord op te vinden.

Hoe creëren we een cultuur met respect?

Hoe zorgen we dat iedereen die bijdraagt zich gewaardeerd voelt?

Hoe krijgen we nieuwe mensen die bijdragen?

Hoe vermijden we een te hoge werkdruk en verminderen we de kans op een burn-out?

Hoe maken we het leuk voor iedereen om samen te werken?

De projectleiding is zich heel bewust van de problemen. Ze heeft verschillende keren geprobeerd oplossingen te vinden. Het opzetten van het Volunteers Engagement Team is de recentste poging. Als community moeten we accepteren dat we veel meer te doen hebben. De makkelijkste manier is onze kop in het zand te steken en te verwachten dat het zichzelf op den duur oplost. Maar dat is geen oplossing. Het is duidelijk dat dit niet iets is dat een paar vrijwilligers zelf kunnen oplossen, hoe betrokken ze ook zijn.

Lees meer: Joomla, we hebben een probleem

Er is door de Joomla organisatie een nieuwe brochure beschikbaar gemaakt en deze is ook in het Nederlands vertaald. In deze brochure wordt uitgelegd wat Joomla is en welke functies er al standaard in zitten. Ook wordt de Joomla community voorgesteld en hoe jij ook kan helpen.

Van deze brochure is een webversie en een printversie beschikbaar. Deze mogen vrij gebruikt worden op websites of bijvoorbeeld op evenementen om Joomla te promoten. Het is niet toegestaan om aanpassingen in deze brochure te maken. Het is mogelijk om lokale informatie toe te laten voegen, dit kan in overleg. Hiervoor kan je een mail (in het Frans of Engels) sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ook zijn er meer vertalingen dan Nederlands (en natuurlijk de originele Engelse versie) beschikbaar. Je kan deze brochure in de verschillende talen vinden op de volgende link:

Er is een rapport door Check Point Research onder onze aandacht gebracht met betrekking tot een veiligheid kwetsbaarheid  welke in december 2015 is opgelost. Dit rapport is opgepakt door Threat Post

Beide rapporten bevatten veel onnauwkeurigheden en suggereren dat de genoemde kwetsbaarheid nog bestaat. Deze verklaring dient om de feiten rondom dit probleem duidelijk te maken. We willen onze gebruikers daarnaast verzekeren dat, hoewel deze berichten proberen te beweren dat dit een bestaand probleem is: De waarheid is dat dat volledig onjuist is.

Lees meer: Een verklaring over het recente...

Op 11 januari 2011 is Stichting Sympathy opgericht, destijds door de beheerders van JoomlaCommunity.nl. Het bestuur is sindsdien een klein beetje gewijzigd maar het doel van de stichting is altijd hetzelfde gebleven:
Het ondersteunen en promoten van het gebruik van het open source content management systeem "Joomla!" in het Nederlands taalgebied en het functioneren als contactpunt voor "Joomla!" in het Nederlands taalgebied.

Ruim acht jaar geleden leek het verstandig om geen Joomla in de naam te nemen maar gezien het doel en alle activiteiten sindsdien, konden we daar nu geen goede basis meer voor vinden en merken we dat de naam Stichting Sympathy te weinig tot de verbeelding sprak voor mensen.

We vonden het tijd om een nieuwe en meer passende naam aan te nemen: Stichting Joomla Nederland. Dit is inmiddels formeel een feit! Daarom kunnen we nu met enige trots het nieuwe logo en de nieuwe website voor Stichting Joomla Nederland presenteren.

Het is Joomla voor de 12e keer gelukt! We zijn trots aan te kunnen kondigen dat dat onze aanmelding als coachende organisatie voor het 2019 Google Summer of Code™ programma (GSoC) aanvaard is!

Lees meer: Joomla geaccepteerd voor de Google...

30 Januari 2019 - Het is ijskoud in Chicago en volgens het nieuws is het er nog kouder dan op de Mount Everest. Dus het is een perfecte dag om voor je scherm in een lekker warm gebouw te zijn bij een summit!

Het Joomla Security Strike Team (JSST) was uitgenodigd om een delegatie te sturen naar het CMS Security Summit, door Google georganiseerd, dat in Chicago plaatsvond. De JSST leiders David Jardin en Tobias Zulauf hebben van die uitnodiging gebruik gemaakt en zijn naar Illinois gereisd om verschillende security team leiders van andere CMS-en, webhosts en natuurlijk een aantal Google medewerkers van verschillende projecten te ontmoeten.

Lees meer: Joomla was op het CMS Security Summit

Wij houden van Joomla! en om de Joomla! Love verder te verspreiden gaan we vanuit Stichting Sympathy een werkgroep Marketing op zetten. Doel van deze werkgroep is het bedenken en uitvoeren van marketingactiviteiten voor het promoten van Joomla! in Nederland.

We willen een gevarieerde groep mensen bij elkaar brengen die mee willen denken in wát we gaan doen en mee willen werken aan de uitvoering. Denk hierbij aan webbouwers, ontwerpers, developers, eindgebruikers, tekstschrijvers etc. Je hoeft niet persé marketing skills te hebben om deel te nemen.

Uit de werkgroep kunnen per project verschillende mensen mee doen. Je kiest dus de projecten die je interessant vindt, waar je kennis ligt of waar je denkt wat aan bij te kunnen dragen.

Lees meer: Oproep voor nieuw te vormen werkgroep...

Het concept van een open-source, 100% community project, lijkt een klein onderdeel van de software industrie vandaag de dag. Het was 10 jaar geleden, toen Joomla ontstond, zelfs minder gewoon. 100% vrijwilligers-organisaties bestaan echter al vele jaren - ze bieden hulp aan hen die problemen hebben en uitdagingen zien, zich sterk maken voor sociale veranderingen en persoonlijke verbetering aanmoedigen. Al deze organisaties bouwen op mensen die alleen maar bijdragen om andere mensen te helpen.

gratis

Joomla! is in zekere zin zoals deze andere organisaties. Er zijn veel groepen mensen op de wereld die wezenlijk geholpen worden een Joomla! website op te zetten om hun zaak te helpen.

Lees meer: Joomla is niet gratis.

Bouw je meerdere websites, dan is het handig om telkens te kiezen voor eenzelfde soort template of ‘template familie’. Logisch, want die techniek ken je het beste, en zo bouw je de mooiste en best werkende sites. 

Maar is de ene keuze beter dan de andere? Dat ligt aan je eisen- en wensenpakket en de backend interface die jou het meeste ligt. Toch is het goed om af en toe een andere type template te proberen, want de frameworks die ten grondslag liggen aan de template families ontwikkelen zich voortdurend. Opeens kan een andere template/framework je precies bieden wat je wilt.

Lees meer: Welk Joomla-template kies jij?

Joomla! 3.7 wordt eind maart verwacht en bevat heel veel nieuwe functies. In dit artikel vertel ik wat meer over de nieuwe functies van Joomla! versie 3.7.

Momenteel is Joomla! 3.7 RC4 voor testdoeleinden beschikbaar. Let op: deze versie is nog niet geschikt voor productie omgevingen. Deze versie is bedoeld voor het testen en ervoor te zorgen dat de final versie met zo min mogelijk fouten uitgebracht kan worden. De verwachting is dat de stabiele versie omstreeks 25 april vrijgegeven wordt. Iedereen kan mee testen, dus jij ook!

Joomla! versie 3.7

Zoals gezegd eind maart mogen we Joomla! 3.7 verwachten, dan wordt de stabiele versie uitgebracht die wel geschikt is voor productiewebsites. Uiteraard doe je er verstandig aan om eerst te testen met Joomla! 3.7. Maak vooraf een back-up en restore deze in een testomgeving. Voer dan de upgrade uit en kijk of alle oorspronkelijke functies en uitbreidingen nog goed werken. Daarna zou je de productie website (website die voor het publiek beschikbaar is) kunnen updaten.

Lees meer: Nieuwe functies Joomla! 3.7

Joomla heeft ook een Volunteers Portal waarop Joomlers een profiel kunnen aanmaken en zich hierop kunnen voorstellen. Naast deze profielen wordt deze subsite ook gebruikt door de officiele teams, zoals Community Leadership Team of het Security Strike Team, om hun verslagen van bijeenkomsten te plaatsen.

Eén van deze teams is New Media Manager Team en zoals de naam het al verklapt, dit team is bezig met een nieuwe media manager. Iets waar veel, misschien wel heel veel, Joomlagebruikers op zitten te wachten. Dit team heeft net een roadmap geplaatst met daarin verschillende functionaliteiten en wanneer ze die gereed willen hebben. 

Lees meer: Nieuws over de nieuwe media manager

De Joomla! Community presenteert trots het gecentraliseerde en vertaalde Joomla! Downloads portaal. Het wordt de enige plek waar je naartoe moet voor alle Joomla! CMS core bestanden.

Op https://downloads.joomla.org vind je de nieuwste Joomla! releases en updates, directe links naar alle taalpakketten en naar de Joomla! Extensions Directory™ (JED) waar je bijna 8.000 extensies vindt om je website een kick te geven.

Lees meer: De enige Joomla! download plek die je...

joomla11

We vieren, we feesten, we delen en dragen bij. Elf Jaar geleden heeft een groep van 17 jonge 'gekken' vanuit de hele wereld een grote gedurfde stap gezet. Ze creëerden Joomla!, een CMS die vandaag wereldwijd door miljoenen websites gebruikt wordt. Het resultaat van de 100% vrijwillige inspanningen van duizenden vrijwilligers.

In ons elfde jaar hebben we enkele verrassingen voor onze gebruikers en bijdragers. Laten we de elfde verjaardag samen vieren!

Deel jouw verhaal over hoe Joomla! je leven veranderd heeft op spreadthejoomlalove.com/joomla11 en deel het met de hashtag #joomla11. Gebruik maar 11 woorden, wat zijn de 11 meest belangrijke woorden of emoties? Een willekeurige vijf inzendingen zullen worden geselecteerd en zij zullen een leuke verrassing ontvangen.

Maak en deel je een verjaardagstaart met je Gebruikersgroep, wil je gewoon mee vieren of de Joomla! liefde delen? Vier de verjaardag met ons en deel je momenten op twitter, facebook, instagram, pinterest of youtube met de hashtag #joomla11!

gsoc2016We hebben het weer gedaan!

We zijn verheugd om mede te delen dat Joomla! weer als één van de mentor organisaties die gekozen zijn om deel te nemen aan de Google Summer of Code 2016 (GSOC 2016).

Meer dan alleen een kans om nieuwe talenten te vinden voor Joomla! en de software te verbeteren, GSoC is een grote reünie waar open source liefhebbers kunnen delen, leren, uitleggen en plezier hebben.

Alle informatie over de Joomla! GSoC 2016 deelname is beschikbaar op: https://docs.joomla.org/GSOC_2016.

Aan alle vrijwilligers die betrokken zijn of waren om dit mogelijk te maken, BEDANKT!

Getalenteerde en toegewijde studenten, we kijken er naar uit om van jullie te horen!
Joomla! Community, please keep rocking with us! Let's do it!Bekijk de lijst van de 180 open source organisaties die ook als mentor organisatie meedoen aan de GSoC 2016. Bekijk ook de tijdlijn van alle belangrijke data.

Origineel: //community.joomla.org/blogs/community/1894-joomla-has-been-selected-as-a-google-summer-of-code-2016-mentor-organization.html

Google Summer of Code 2016De Google Summer of Code Program (GSoC) 2016 gaat weer starten en Joomla! wil daar weer graag aan meedoen. Wil je meer weten wat GSoC is, dan kan hier meer informatie vinden.

Nu heeft Joomla ook jullie hulp nodig want misschien hebben jullie nog ideen over welke nieuwe ontwikkelingen voor het Joomla! CMS. Deze ontwikkelingen moeten dan binnen twee maanden programmeren passen, dus niet te groot en niet te klein. Joomla! is daarbij ook op zoek naar begeleiders hiervoor. 

Dit artikel is inderdaad op het laatste moment geschreven (en vertaald), maar de meeste joomlers houden wel van een uitdaging. ;)

Hulpvolle links:

Lees meer: Google Summer of Code

Pagina 1 van 21