Heerenveen
-
‘Gewoon Joomla!’
Eric Beernink gaat on the fly een Joomlawebsite bouwen met een gratis template (Yootheme Master2), gratis slider (CK Slideshow) en gratis contactformulier (Rapid Contact).
Installatie Joomla
We beginnen bij het begin, met de Joomla-installatie op een lokale omgeving. In het geval van Eric op MAMP.
Eric maakt een database en een map aan (beide met de naam ‘demo’). Hij maakt ook lokaal een self-signed-certificaat aan om meteen met HTTPS te kunnen werken. Hij pakt de meest recente versie van Joomla uit naar de htdocs/demo map, om vervolgens de Joomla-installatie lokaal uit te voeren, zonder de voorbeelddata. Ten slotte wordt de installatiemap verwijderd.Eric logt in de op de backend van de demowebsite. En meteen is er al een taalupdate voor Joomla beschikbaar.
Akeeba Backup
Eric begint met het installeren van de Coreversie van Akeeba Backup, en laat de configuratiewizard lopen. En maakt meteen een backup van de schone installatie.
Geen reacties -
‘HTTP Security headers’ en ‘Mini font Awesome en webfonts in base64’
HTTP Security headers
De presentatie van Eric (Beernink) heeft als titel ‘HTTP Security headers’ en gaat over het (nog beter) beveiligen met HTTP-Security Headers. Eric begint met een uitleg van het begrip Security headers. Bij het scannen op security headers op een Joomla site krijg je een F rating. Met enkele kleine ingrepen kun je op een A+ rating uitkomen (mits je hosting dit ondersteunt). Met behulp van de website https://securityheaders.com is de score te achterhalen van een website op het toepassen van security headers.
HTTP is het protocol dat de communicatie regelt tussen de webbrowser en de webserver. Bij deze communicatie worden er ook ‘Headers’ meegezonden. Deze headers bevatten veel informatie over de onderliggende systemen (o.a. welke scripttaal wordt gebruikt).
Door middel van security headers kun je o.a. onnodige info verbergen, Die onnodige info kan door een hacker misbruikt worden om de webserver te hacken.
-
Een avond Hikashop
Eric Beernink geeft een presentatie over ‘HikaShop – Webshop voor Joomla’. Eric toont eerst een aantal slides met handige informatie en een aantal aandachtspunten. HikaShop is beschikbaar in een aantal verschillende versies: HikaShop Starter (de gratis versie), HikaShop Essential en HikaShop Business (beide betaalde versies).
Waarom zou je voor HikaShop kiezen? HikaShop is stabiel, zowel in werking als in ontwikkeling. Ze hebben goede support. Ook is HikaShop erg flexibel in gebruik omdat je onder andere gemakkelijk gebruik kunt maken van template overrides.
Na de slides gaat Eric live aan de slag met de installatie van HikaShop.Na het installeren van HikaShop voert Eric de Wizard uit (via Component HikaShop). Het meeste blijft standaard ingesteld, met uitzondering van de locatie, het BTW-percentage en het producttype. Voor de demo kiest Eric voor het installeren van voorbeelddata.
Vervolgens gaat hij via Component HikaShop / Dashboard / Systeem / Configuratie de diverse instellingen van HikaShop instellen.
-
De Joonext-template op een Wamp-webserver
Het onderwerp van deze thema-avond is: ‘De Joonext-template op een Wamp-webserver’. We borduren daarmee voort op de Joonext-template, waarmee we op 4 september kennis hebben gemaakt. Na de presentatie van Maarten Blokdijk vorige maand zijn er al heel wat mensen enthousiast aan de slag gegaan met deze template. Maar hoe installeer je de template op een lokale server (localhost) op je eigen laptop of desktop?
Als je gebruik wilt maken van Joonext, dan moet de Joomlawebsite waarop je deze template wilt gebruiken in de root van de server staan. Bij een lokale server is dit echter lastig te realiseren.
Wampserver biedt een grafische omgeving voor het beheren / aanmaken van virtual hosts. Door middel van een virtual host is het wel mogelijk om de Joonext-template lokaal te gebruiken.
Voordat je Wampserver installeert, is het noodzakelijk om eerst de diverse c++ runtimepackages van Microsoft te installeren.
-
Werken met een gratis template voor Joomla
Maarten Blokdijk verricht de aftrap van het nieuwe seizoen met zijn presentatie over ‘Werken met een gratis template voor Joomla’. Hij maakt voor deze presentatie gebruik van een door hemzelf gebouwde template, die gratis van zijn website is te downloaden. Ook tijdens de Joomladagen 2018 heeft Maarten hierover een presentatie verzorgd. Hij had nu echter de hele avond tot zijn beschikking, zodat hij dieper op de materie in kon gaan.
Maarten Blokdijk heeft in het verleden de Protostar Plus-template gebouwd, die al een hele vooruitgang was ten opzichte van de standaard Protostar-template. Maar deze template kende nog enkele beperkingen, zoals het niet kunnen benutten van de volledige breedte en beperkte moduleposities.