| Door: Martijn Maandag. | Categorie: Algemeen.

Pizza's zijn op - Bugs en Fun blijven

Het Pizza Bugs and Fun evenement in Februari 2024 is voorbij, de Pizza is op en waarschijnlijk verteerd, maar Bugs en Fun blijven bestaan. Misschien heb je het testen van bugs gedaan en geniet je van het goede gevoel een test als succesvol te hebben aangemerkt. Als een van je testen kritiek was voor het samenvoegen van een PR of een catastrofe voorkomen – hoe mooi is dat?
Als niet-ontwikkelaar weet je misschien niet hoe je zelfstandig verder moet met het PR testen, hier dus wat tips.

Ga bij het Bug Squad Channel

Als je het leuk vindt in een team te werken, neem dan deel in het Bug Squad channel op Mattermost. Bug Squad is een https://docs.joomla.org/Bug_Squad team in Joomla dat omgaat met problemen. Hier vind je discussies en oproepen als benodigde testen worden aangekaart, of je kunt hulp vinden, of wanneer je vast zit bij een moeilijke test.

Opzetten van een testomgeving

De beste testmethode voor niet ontwikkelaars is: maak een kopie van een van je websites waar je kunt testen en waar je echte gegevens hebt: Hoe meer hoe beter, hoe meer extensies en talen, hoe beter. Het moet een van de ondersteunde stabiele versies hebben. 

Download dan de nieuwste Patchtester vanaf https://github.com/joomla-extensions/patchtester/releases  en installeer de component alsof je een extensie installeert.

Vind problemen en Pull Requests

Je hebt misschien al je eerste stappen gemaakt met GitHub en de Issue Tracker tijdens een Pizza Bugs and Fun evenement. Je vraagt je misschien af waarom we twee systemen gebruiken. De reden is: Eens, was er geen GitHub. Joomla had een systeem nodig voor het beheren van problemen, en de issue tracker is ontwikkeld.
Ongeveer 12 jaar geleden verscheen GitHub en dat is nu de thuisbasis voor de Joomla ontwikkeling. Alle relevante informatie voor ontwikkelaars is op GitHub, maar we houden de issue tracker voor het verzamelen van testresultaten. Het heeft een vriendelijker interface en een makkelijk te gebruiken zoekhulpmiddel.

Het is niet makkelijk om een probleem of Pull Request te vinden waar je aan kunt werken. Er zijn meer dan 800 problemen en meer dan 200 open pull requests – je hebt dus keuze. Je kunt filteren:

  • Ieder probleem kan gecontroleerd worden
  • Een pr klaar om te worden ge-commit (RTC) is al getest
  • Een DRAFT is niet klaar om te testen
  • De milestone / branch boven je testomgeving of je PHP versie helpt uit te vinden of een PR iets voor jou is. Bijvoorbeeld: Een test van een pull requests voor Joomla 6.0 werkt niet als je site nog 4.4 is.
  • Als je geen ontwikkelaar bent kun je ook pull requests negeren met een NPM label, ze moeten ge-built worden voor het testen. Maar als je dat wilt, kun je deze PR’s testen met het prepared package.

Controleer nieuwe problemen

Het testen van PR’s is belangrijk maar er is een andere taak die interessant voor je kan zijn: controleren van nieuwe problemen. 

Van alles kan gerapporteerd worden als een probleem, ook een vraag of een verzoek om functionaliteit. Functie-verzoeken zijn hier niet van belang, maar in het algemeen gaan problemen over fouten. De beschrijvingen zijn niet altijd duidelijk, soms door taalverschillen, ze moeten in ieder geval goed doorgelezen worden en zo mogelijk gedupliceerd worden. Het helpt als iemand een fout kan bevestigen en precieze informatie aan de beschrijving kan toevoegen.

Als je een nieuw probleem ziet, probeer het dan te reproduceren op je eigen site. Als je de fout kunt reproduceren – voeg dan een reactie toe op GitHub ‘confirmed’, anders ‘could not replicate’ en meer informatie als je dat kunt.  

Test Pull Requests

Testing met Patchtester

Het gebruik van de patchtester is bekend van PBF. Indien vergeten – bekijk de Video handleiding https://www.youtube.com/watch?v=nXNN5rpddcA

Testen met prebuilt installaties

Dit is de gemakkelijkste manier bij testen van heel grote pull requests die ook het NPM label hebben en css en javascript wijzigingen hebben. Hierbij kun je een compleet Joomla downloaden en installeren of een update pakket en je test-installatie updaten.

Je vindt de download op GitHub. Selecteer de PR in GitHub en scroll naar beneden tot hier: 
Afbeeldig


Je komt op een pagina die je een pakket laat downloaden of laat je direct je site updaten met de PR.

Afbeelding

Testen... ga je gang…

Testen is helemaal aam jezelf – en soms is het niet makkelijk. Als je een vraag hebt, het Bug Squad channel is een goede plaats om informatie op te vragen. 
Denk niet dat alleen een succesvolle test belangrijk is. Twijfel je of het geheel zin heeft en gebruikersvriendelijk is? Schrijf dan een reactie.

Testen kunnen ongeldig worden

Stel dat je een PR hebt getest en trots het een succesvol resultaat gaf in de issue tracker. 

Kort daarna zie je dat je test niet meer geldig is. Dat frustreert.
Zodra er iets verandert in de code na je test maakt het systeem alle eerdere testen ongeldig. Als het een eenvoudige test was kun je deze eenvoudig herhalen maar als het een moeilijke tijd kostende test was kun je in de Bug Squad vragen stellen. Zij kunnen besluiten je eerdere test opnieuw te valideren als de wijzigingen in de code zonder risico zijn.

En een laatste waarschuwing…

Denk alstublieft niet: Ik snap hier niets van, de test is niet ok, maar deze PR komt van Sinterklaas. Hij is wereldberoemd, dit is zeker perfect en wacht niet op mijn nederige test. Ik klik op test succesvol. Dit is fout. Wie werkt maakt fouten en zeker Sinterklaas kan fouten maken. Test nauwgezet en eerlijk, bij twijfel vraag je het de Bug Squad of schrijf je een reactie!

Veel plezier!

Dit is een vertaling van het Joomla Magazine artikel Pizza has gone - Bugs and Fun remain van Christiane Maier-Stadtherr