Waarschuwing
Kan map niet verwijderen. Pad: /data/sites/web/joomlacommunitynl/data/test.joomlacommunity.nl/public_html/cache/com_content
Bericht sluiten

| Door: Hans Kuijpers. | Categorie: 's-Hertogenbosch.

Verslag JUG 's-Hertogenbosch 5 november

Maandagavond 5 november. Onder het genot van een bokje een gezellige maaltijd met vele bezoekers van de JUG073. Daarna genieten van de kracht en kunde van Roland Dalmulder. Hij demonstreert zijn krachtige import / export extensie CSV Improved.

Kort voorstelrondje

Ongewoon druk bij de gebruikersgroep 's-Hertogenbosch. Daarom een kort voorstelrondje en uitleg van de gang van zaken omtrent #JUG073.

Presentatie CSVI

Roland Dalmulder, extensiebouwer, geeft een presentatie over zijn extensie CSVI. Betaalde extensie met goed documentatie : https://csvimproved.com/

User import

Aan de hand van een getoonde spreadsheet.

usernameemailpasswordpassword_cryptnameusergroup_name
user-one [email protected] leesbaar password encrypted password naam Registered
user-two [email protected] leesbaar password encrypted password naam Registered|Super User

Met het pipe-symbool (|) kun je bij het veld User groups er voor zorgen dat je een user aan meerdere groepen toekent.

voordeel van CSV boven XLS is dat eerstgenoemde regel voor regel ingelezen kan worden. Dit in tegenstelling tot eerstgenoemde waabrij het XLS bestand in zijn geheel in het geheugen ingelezen met worden. Aan te bevelen is om met CSV te werken waarbij je Character set UTF-8, Field delimiter , (komma) en TExt delimiter " (double quote) hanteert. Middels "Quote all text fields" kun je forceren dat alle velden met dubbele quotes voorzien worden. Bij een export naar CSV kan het ook zijn dat het spreadsheetprogramma automatisch een dubbele quote plaatst op moment een veld een komma bevat.

Nu je een CSV bestand hebt met een of meerdere regels kun met de Joomla extensie CSVI deze regels bulk importeren in Joomla. Via de CSVI analyser kun je de import testen op welke velden er gelezen kunnen worden.

Import naar Joomla gaat via een CSVI Import Template. Settings als bron van de import, autodetect delimiter en Mac. Zet "I'm a Mac" aan indien je een bestand opslaat met Mac regeleindes. Staat standaard uit vanwege performance. "Use file for configuration" zet je op ja, indien je de eerste rij van het csv bestand gevuld hebt met de Joomla veldnamen. Zet deze op Nee, indien de eerste rij met Nederlandstalige veldnamen gevuld is. Joomla databasevelden zijn Engelstalig. De veldnamen staan uitgeschreven in de documentatie van CSVI, maar ook vindbaar via de extensie > Maintenance > Available Fields. "Recordname" is van toepassing op XML bestanden.

De example templates kunnen verwijderd worden. Via Maintenance kun je de example templates opnieuw installeren.

Custom Fields

Standaard kent CSVI niet de kolommen die niet bestaan. Heb je een niet-core Joomla veld, die je wil importeren in je website, dan maak je via Custom Fields een nieuw veld aan. Daarna via Components > CSVI > Maintenance > Available Fields => Update. De extensie zal vanaf nu de nieuw aangemaakte velden inlezen en herkennen. 

Content Import

aliastitlecategory_pathstateintrotextjaargangextension
carnaval Carnaval in aantocht Feesten/Carnaval 1 We mogen het feest gaan voorbereiden 2019 com_content

Inhoud van csv bestand:

alias,title,category_path,state,introtext,jaargang
carnaval,Carnaval in aantocht,Feesten/Carnaval,1,"<span class=""carnaval"">We mogen het feest vaan voorbereiden"</span>",2019

Zonder toevoeging van Custom Field "jaargang" geeft CSVI bij de import een melding "unsupported", omdat het betreffende veld niet bestaat. Na aanmaken van de custom field, eerst via Maintenance > Available Fields => update de beschikbare velden bijwerken.

Indien je bij de import een niet-bestaande category opgeeft, wordt deze in versie 7.9.0 niet aangemaakt. Gebruik de CSVI _Example Import Category_ en hanteer hetzelfde csv bestand om de niet-bestaande categorieën aan te maken. De geïmporteerde categorieën zijn unpublished, omdat het veld published ontbreekt.

CSVI Plugins

De basisextensie kan uitgebreid worden met een of meerdere plugins. Zo zou je een eigen plugin kunnen maken voor de export / import van eigen gemaakte extensies, of voor extensies die nog niet ondersteund worden door CSVI. Er bestaat reeds een plugin om RSForm Submissions te exporteren. Deze export gaat verder dan de export van RSForm. Veel informatie kun je halen uit de tutorials van de website https://csvimproved.com/support/tutorials.

Conclusie

Veel zaken van CSVI werken hetzelfde op basis van templates. Speel met de demo site demo.csvimproved.com. Let wel... deze site wordt elk uur ververst.

Handige links

SP Pagebuilder voorbeelden

Nederlandse website vol met voorbeelden van alle beschikbare standaard paginatemplates van SP Pagebuilder Pro van Joomlshaper. pagebuilderwebsite.nl

Joomla 3.9.0
Lees in de blog Joomla 3.9 is live! over de wijzigingen in deze nieuwe versie van Joomla.
CSV Improved - vraag en antwoord
https://csvimproved.com/support/questions-and-answers
Leuke templates
Protostar
Helix Ultimate
Astroid - bootstrap4
YOOtheme Warp
Nieuwsbrieven
https://tedgoas.github.io/Cerberus/ - template basis
Elasticemail
Mailchimp

Evenementen

Joostock

Het team organiseert op 24 november weer de enigste Joomla unconference van Nederland en dit jaar zijn er 50 kaarten beschikbaar (Early Bird € 85 incl. deelname, lunch, diner, hapjes, thee, koffie en netwerkborrel). Een programma staat inmiddels op de website. https://joostock.com

De volgende keer

Dinsdag 4 december is de volgende bijeenkomst van Joomla Gebruikersgroep 's-Hertogenbosch. Het onderwerp is nog niet bekend.

Gravatar
Wim Heijkoop
Zinvolle vergadering, ik probeer er 4 december weer bij te zijn. Zijn er al onderwerpen bekend?
Ik heb binnen mijn website (geen webshop maar een paardenstamboek vereniging waar voor sommige diensten vooraf betaald moet worden) een koppeling tussen RSFormPro en de iDeal gateway van RolandD gerealiseerd.
Weet niet of het interessant is maar als dat zo is wil ik er best iets over vertellen.
Kern is het doorgeven van variabelen van RSFprmPro naar Jumi modules.

Gravatar
RolandD
Nog even een opvolging, die categorie import wilde niet omdat we in de template de optie Skip first line aan hadden staan, hierdoor werden de kolomkoppen niet gelezen en wist CSVI niet wat er geimporteerd moest worden. Skip first line uitzetten en tada, de import draait.

1000 Resterende tekens


Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.