| Door: Sander . | Categorie: Versies.

Joomla! CMS 3.3 beta 1 vrijgegeven

Do More - Joomla 3.3

Het Joomla! project kondigt met enthousiasme de vrijgave van Joomla CMS 3.3 beta 1 aan. De community wordt gevraagd om deze versie te downloaden en uitgebreid te testen zodat de kwaliteit van Joomla 3.3 gewaarborgd is. De vrijgaven van Joomla 3.3 stable is gepland rond 22 april 2014.

Grote dank gaat uit naar iedereen die heeft bijgedragen aan de 3.3 release. Joomla 3.3. wordt de meest stabiele release ooit voor Joomla. Op dit moment zijn er ongeveer 290 commits gedaan sinds de vrijgave van 3.2.2 door 39 verschillende mensen (testers en andere niet-code activiteiten zijn hierin niet meegenomen). Maar het beste zijn die nieuwe fantastische mogelijkheden!

De Joomla 3 serie is de laatste grootte release van het Joomla CMS, waarvan 3.3 de vierde release in de serie is met standaard ondersteuning. Upgraden van Joomla 3.2 naar Joomla 3.3 kan in één klik, en is géén migratie. Dit geldt voor alle andere versies van de Joomla 3 serie.

Waar is deze release voor bedoeld?

Dit is een BETA release, en is dus alleen bedoeld voor test sites. Beta releases kunnen niet worden geüpdatet. 

Extensie ontwikkelaars worden aangemoedigd om met deze release te werken, zodat extensies voorbereid kunnen worden op de vrijgave van Joomla 3.3, alhoewel er geen backwards compatibiliteitsprobelemen zouden moeten optreden.

Gebruikers worden aangemoedigd deze versie te testen en problemen te melden in de Joomla! CMS Issue TrackerMaar let op: upgrade niet je huidige stabiele websites naar de 3.3 beta versie, Joomla 3.3 beta is ALLEEN bedoeld voor testen en een upgrade van 3.3 beta naar 3.3 stable wordt niet ondersteund.

Klik hier om te downloaden.

Wanneer is de vrijgave van de stabiele versie gepland?

Joomla CMS 3.3 is gepland voor vrijgave op of rond 22 april 2014. De geplande milestones zijn:

  • 8 april: Beta 2
  • 15 april: Release Candidate (RC)
  • 22 april: Stable release

Deze data kunnen afwijken en zijn onder andere afhankelijk van de beschikbaarheid van vrijwilligers.

Welke bugs zijn er verholpen in Joomla 3.3?

Dankzij het harde werk van de Joomla Bug Squad en andere vrijwilligers zijn er meer dan 75 tracker items verholpen sinds de vrijgave van Joomla 3.2.3. Tevens zijn er diverse nieuwe mogelijkheden toegevoegd, zie //developer.joomla.org/version-3-3-0-release-notes.html voor details. 

Wat is er nieuw in Joomla 3.3?

De visie voor Joomla 3.3 is gepresenteerd door Michael Babker van het Production Leadership Team (PLT) tijdens JoomlaDay Boston. Hieronder staan de slides van zijn presentatie.

Meer informatie over de nieuwe mogelijkheden, verbeterde veiligheid en microdata ondersteuning zijn terug te vinden in dit blog artikel.

Wat is de status van Joomla 2.5?

Versie 2.5 van het Joomla CMS is een release met lange termijn ondersteuning en wordt ondersteund tot ten minste 31 december 2014. Joomla 2.5 gebruikers hoeven op dit moment nog niet te migreren naar Joomla 3.

Het PLT is van plan om Joomla 3.2.4 op 22 april vrij te geven, op dezelfde dag als Joomla 3.3.0. Het plan hiervoor is om alle bug fixes na de vrijgave van 3.2.3 hierin te verwerken. Joomla 3.2 zal langer ondersteund worden, tot oktober 2014. Dit is gedaan voor gebruikers waarvan de hosting nog geen gebruikt maakt van minimaal PHP versie 5.3.10. 

Gebruikers die niet kunnen updaten naar 3.3 vanwege de nieuwe PHP requirements kunnen de één klik update functie gebruiken als er geüpdatet is naar PHP versie 5.3.10.

Dank aan alle vrijwilligers!

Deze beta release is het resultaat van duizenden uren werk gedaan door tientallen vrijwilligers. Ontzettend veel dank aan iedereen die van het Joomla CMS het beste CMS op de planeet maakt!