| Door: Sander . | Categorie: Versies.

Joomla 3.0 Beta 1 vrijgegeven

j30-mobileHet Joomla! project heeft Joomla! 3 Beta 1 vrijgegeven. De internationale Joomla community wordt nu opgeroepen om deze eerste beta van de Joomla 3 serie te downloaden, te installeren en te testen. Daardoor kunnen er nog fouten verholpen worden voor de daadwerkelijke release van Joomla 3.0 dat gepland staat voor 27 september 2012.

Joomla 3 is de volgende major release van het Joomla CMS, en is de eerste release met korte termijn ondersteuning van deze serie. Bekijk hier een infographic over de Joomla Development Strategie

Waar is deze release voor?

Dit is een beta release en niet bedoeld voor gebruik op live websites. 

Extensie ontwikkelaars worden opgeroepen om met deze versie te gaan werken om extensies gereed te maken voor de algemene beschikbaarheid van Joomla 3.0. Gebruikers worden aangemoedigd om te testen en problemen te melden in de Joomla! issue tracker.

Klik hier om Joomla 3.0 Beta 1 te downloaden.

Wat is de status van Joomla 2.5?

Versie 2.5 van het Joomla! CMS is een versie met lange termijn ondersteuning. De ondersteuning loopt door tot kort na de vrijgave van Joomla 3.5, dat gepland staat voor het voorjaar van 2014. Het is niet direct noodzakelijk om naar Joomla 3.0 te migreren.

Wat is de status van Joomla 1.5?

Ondersteuning van Joomla 1.5 loopt kort na de vrijgave van Joomla 3.0 af. Ondersteuning bestaat momenteel alleen uit het verhelpen van veiligheidsproblemen. Het is verstandig om op korte termijn naar Joomla 2.5 te migreren.

Kan ik direct updaten naar Joomla 3?

Het bijwerken van Joomla 2.5 naar Joomla 3.0 zal een migratie zijn en niet een upgrade, toch zal de migratie voor de Joomla core eenvoudig zijn vanuit de Joomla backend. Toch zullen templates voor Joomla 2.5 aangepast moeten worden om met Joomla 3.0 te kunnen werken, net als vele extensies. Test altijd voordat je gaat migreren en ga na bij ontwikkelaars of de gebruikte templates en extensies beschikbaar zijn voor Joomla 3.

Wat zijn de nieuwe mogelijkheden van Joomla 3?

 • Integratie van Twitter Bootstrap in een JUI media package
 • Nieuw responsive backend templates en interface genaamd Isis
 • Nieuw frontend template, Protostar, dat gebruik maakt van Twitter Bootstrap 
 • Bijgewerkt toegankelijke template genaamd Beez3
 • PostgreSQL Driver. Je zult Joomla 3.0 sites kunnen draaien met gebruik van een PostgreSQL database.
 • PHP Memcached Driver
 • Gebruik van JFeed voor feed beheer in plaats van SimplePie
 • Installatie van taalpakketten direct vanuit het extensiebeheer
 • Gast gebruikersgroep standaard aanwezig
 • Opslaan van lege artikelen toegestaan
 • Nieuwe statistieken backend module
 • TinyMCE bijgewerkt naar versie 3.5.6
 • Doorgaand opschonen van oude ongebruikte code, bestanden, database velden en tabellen en een verbeterde standaardisatie van tabellen.
 • Verbeteringen aan Smart Search
 • Verbeteringen op gebied van code stijl standaardisatie en consistentie
 • Unit testing in het CMS
 • Bijgewerkte systeem testen in het CMS

Aanvullend op bovenstaande verbeteringen bevat het CMS de laatste versie van het Joomla! Platform dat een groot aantal nieuwe en verbeterde mogelijkheden kent.

Hoe kan je helpen met de Joomla ontwikkeling?

Het goede nieuws is dat je geen ontwikkelaar hoeft te zijn om aan Joomla mee te werken. De Joomla Bug Squad (JBS) is een van de meest actieve teams in het Joomla ontwikkel proces en is altijd op zoek naar mensen (en niet alleen ontwikkelaars) die kunnen helpen met het oplossen van bug meldingen, aanleveren van patches en testen van mogelijke oplossingen. Het is een goede manier om je kennis van Joomla te verhogen en tevens een mooie manier om met mensen uit de hele wereld samen te werken.

Als je geïnteresseerd bent kan je meer lezen in de Joomla Wiki en om deel te nemen mailen naar de Bug Squad coordinator.

Een andere manier om aan de Joomla ontwikkeling mee te helpen is door de degene te bedanken die betrokken zijn bij een van de vele onderdelen in het proces. Sinds de vrijgave van Joomla 1.6 zijn er door de JBS 373 problemen opgelost. Het Joomla project wilt graag de mensen bedanken die de tijd hebben genomen om een bijdrage te leveren aan Joomla 1.7 & Joomla 2.5 en degene die gewerkt hebben aan de afscheiding van het Joomla platform project.

Gerelateerde informatie

Zorg er als extensie developer voor dat je bent aangemeld op de general developer mailing list, de plek om extensie ontwikkeling te bespreken en nieuws te volgen dat van invloed kan zijn op de ontwikkeling van eigen extensies.

Onderstaand een overzicht van eerder verschenen nieuws en informatie over Joomla 2.5 en gerelateerde onderwerpen:

Grote dank aan alle vrijwilligers!

Deze beta release is het resultaat van duizenden uren werk door tientallen vrijwilligers. Hartelijk dank voor je bijdrage om Joomla het beste CMS op de planeet te laten zijn!