| Door: Sander . | Categorie: Versies.

Joomla 2.5 nu beschikbaar!

25-jcbanner

Joomla, het populairste open source CMS (content management systeem) in de wereld heeft zojuist Joomla 2.5 beschikbaar gesteld. Joomla 2.5.0 is de directe opvolger van Joomla 1.7 (er is geen andere tussenliggende versie).

Dit is de tweede release sinds de start van de nieuwe release cyclus na de vrijgave van Joomla 1.6 in januari 2011. Joomla 2.5 is tevens een release met lange termijn support tot in ieder geval december 2013, drie maanden na verschijnen van Joomla 3.5.

Joomla 1.7 bereikt de "end of life" status over exact een maand op 24 februari 2012. Voor die tijd is het raadzaam om Joomla 1.7 sites te upgraden naar Joomla 2.5. Het upgraden is eenvoudig en kan vanuit de backend van de Joomla 1.7 site worden uitgevoerd.

Kan je niet direct upgraden naar 2.5? Let dan even op, Joomla 1.7.4 is tevens verschenen waarin de veiligheidsproblemen zijn verholpen die ook in Joomla 2.5 zijn verwerkt.

Joomla 2.5 - Nieuwe mogelijkheden. Simpel updaten!

25-version-25Met Joomla 2.5 heeft de community de nadruk gelegd om het installatie en update proces van Joomla zo eenvoudig en duidelijk mogelijk te maken.

Gebruikers kunnen eenvoudiger en met grotere regelmaat naar de laatste versie van Joomla upgraden en daarmee profiteren van de (veiligheids-)voordelen van de nieuwste code. We denken dat Joomla gebruikers over de gehele wereld spoedig deze nieuwe methode zullen omarmen.

Direct aan de slag:

Simpel updaten

25-updateDe automatische update notificatie van Joomla core en extensies is een nieuwe ingebouwde functionaliteit dat het onderhouden en uitvoeren van updates verder vereenvoudigt. 

De nieuwe update notificatie iconen zijn beschikbaar in in het controlepaneel van de backend van je Joomla website. Met de ene knop update je Joomla in een klik naar de laatste stabiele versie en met de andere kan je de geïnstalleerde extensies bijwerken. De knoppen geven automatisch aan als er een update beschikbaar is.

Een grote verbetering op het gebied van gebruiksvriendelijkheid. Het is niet meer nodig om een Joomla site te updaten door handmatig via FTP bestanden op de server te overschrijven. Minder fouten en vele malen sneller!

Slim zoeken

25-smart-searchDeze nieuwe functionaliteit biedt de gebruikers van de website een snelle en gebruiksvriendelijke manier van zoeken aan. Het vult zoekwoorden automatisch aan en geeft suggesties voor zoekwoorden waardoor gebruikers sneller relevante inhoud kunnen vinden door het typen van de eerste letters van een woord.

Ontworpen voor veelzijdigheid en snelheid zorgt dit core Joomla! component en de bijbehorende plugins voor de automatische indexering van alle content items, categorieën, weblinks, contacten, newsfeeds, etc. in een klik. Het biedt een groot scala configureerbare opties aan, zoals de lengte van de beschrijving van het resultaat, de url lengte en datum filters.

Multi-Database Support

25-databasesOndersteuning voor verschillende databases maakt het mogelijk om het Joomla! CMS ook op andere databases te draaien dan alleen MySQL en MySQLi. Dit ondersteunt de integratie en updatebeheer processen. Joomla! geeft nu de mogelijkheid verschillende drivers te schrijven die verschillende versies van SQL databases ondersteunen. Actuele drivers bestaan voor MySQL en MS SQL databases terwijl de PostgreSQL, Oracle, SQLite en PDO drivers bijna af zijn.

Andere nieuwe mogelijkheden in Joomla 2.5

 • Nieuwe versie van het Joomla Platform (11.4)
 • CAPTCHA in de core
 • Het direct linken van nieuwe menu's met een module
 • Mogelijkheid tot invoeren van intro afbeelding, artikel afbeelding en diverse links in aparte velden bij een artikel
 • Instellen of de beheerder een email ontvangt bij registratie van nieuwe gebruiker
 • Menu item notitie
 • Handmatige text filters
 • Grotere flexibiliteit bij filteren van categorieën in het artikelbeheer
 • Manager om overrides van taalstrings toe te voegen
 • Nieuwe extensie: gebruikersnotities gekoppeld aan het gebruikersbeheer
 • Mogelijkheid om volgorde van nieuwsfeed in te stellen
 • Eenvoudig selecteren van afbeelding voor de offline pagina
 • Verbeterde prestatie van de pagina om menu items te bewerken
 • Mogelijkheid om alternatieve meta tags voor meertalige sites toe te voegen
 • Verbeterde SEO met de nieuwe languagecode plugin

Bekijk een overzicht van alle nieuwe mogelijkheden op joomla.org of bekijk de Nederlandse presentatie "25 verbeteringen in Joomla 2.5".

Over de Joomla 2.5 release, changelog en details

Lees voor het updaten de release notes en de Joomla! 2.5.0 Faq zodat je op de hoogte bent van de laatste informatie rond deze release. Backup altijd je websites voordat je een update gaat uitvoeren.

In Joomla 2.5 zijn 356 bugs verholpen en zijn 26 nieuwe functionaliteiten toegevoegd. Voor een volledige lijst van alle verholpen bugs en nieuwe functionaliteiten verwijzen wij graag naar de Engelse release notes.

Tevens zijn er vier veiligheidsproblemen verholpen:

Download Joomla 2.5

Download de Nederlandstalige Joomla 2.5.0 met voorbeelddata in onze downloadsectie. Je vindt hier ook aparte taalpakketten voor zowel de frontend als de backend en de tinyMCE tekstverwerker.

Upgraden van Joomla 1.7.x naar Joomla 2.5

De upgrade van Joomla 1.7 naar Joomla 2.5 kan eenvoudig worden uitgevoerd via de backend van je huidige Joomla 1.7 website. Te vinden onder de "Updaten" tab van je Extensiemanager in de backend. Met een druk op de knop "Vind updates" verschijnt Joomla 2.5 en kan je via de "Updaten" knop de site omzetten naar Joomla 2.5. Extensies en templates die onder 1.7 werkte zullen ook onder Joomla 2.5 blijven werken mits ze goed geschreven zijn, controleer dat bij de maker van de extensie/template. Backup en test sowieso altijd voor het upgraden van je live website!

Wil jij onze activiteiten ondersteunen en zorgen dat wij deze verder kunnen uitbreiden en promoten? Overweeg dan eens een donatie te maken aan Stichting Sympathy. Dat kan via iDEAL en Paypal onze hartelijk dank!