| Door: Sander Potjer. | Categorie: Versies.

Joomla 1.6 Beta 1 is vrijgegeven

1.6_beta_logoWe hebben er even op moeten wachten maar het is nu dan echt zover, Joomla 1.6 Beta 1 is vrijgegeven, zeven maanden na de vrijgave van Joomla 1.6 Aplha 2. De vrijgave van Joomla 1.6 Beta is een belangrijke stap naar Joomla 1.6 stable, de functies in deze versie zullen ook in de uiteindelijke 1.6 versie aanwezig zijn. Alle aandacht zal nu gericht zijn op het stabiliseren van 1.6 door de fouten er uit te halen.

Joomla 1.6 is ontworpen om een verbeterde toegangscontrole - in de vorm van een uitgebreid rechten en rollenbeheer - en een verbeterde gebruikerservaring te bieden.

Belangrijkste nieuwe functies in Joomla 1.6

  • Nieuw rechten- en toegangsbeheer systeem (ACL) - Stelt de site beheerder in staat de controle over wie welke content kan bekijken en beheren zelf in te regelen.
  • Ongelimiteerd organisatie model (geneste categorieën) - Maakt het mogelijk om zelf een categorieënstructuur op te zetten met zoveel (of zo weinig) niveaus als je zelf wilt, niet meer vast aan de 'sectie - categorie' structuur.
  • Een-klik extensie updates - Het bijhouden van extensies kan vanuit de backend, met een klik zie je of er een nieuwe versie beschikbaar is en kun je deze direct updaten.
  • Semantische XHTML templates -  Zorgt voor een betere uitgangssituatie voor het tonen van je content.

j16-beta-permissies
Nieuw rechten- en toegangsbeheer instellingen in Joomla 1.6

Bovendien zullen ontwikkelaars en webmasters de nieuwe mogelijkheid die Joomla 1.6 biedt voor extensies in het gebruik van het geavanceerde rechten- en toegansgbeheer verwelkomen. Dit zorgt ervoor dat het eenvoudiger wordt om meer geavanceerde en enterprise-gerichte toepassingen en uitbreidingen voor Joomla te maken. Bovendien zijn er tal van verbeteringen op gebieden als het hergebruik van code en voor het waarborgen van de stabiliteit van de application programming interfaces door unit testing.

Een volledige (Engelstalige) lange lijst nieuwe functies en aanpassingen hebben we geplaatst op //www.joomlacommunity.nl/files/joomla-16.html. Lange tijd leek het erop dat een commentaar functie ook in Joomla 1.6 zou komen, echter hebben de developers de 'freeze' niet gehaald voor het toevoegen van deze code waardoor dit nu is verschoven naar Joomla 1.7.

j16-beta-cats
Geneste categorieën in Joomla 1.6

Zoals we kort geleden in het artikel "Op weg naar Joomla! 1.6 stable" al beschreven zal er vanaf dit moment iedere twee weken een nieuwe beta versie verschijnen totdat deze stabiel genoeg is. Daarna zullen er 'release candidates' versies verschijnen en als de laatste fouten er dan uit zijn gehaald zal Joomla 1.6 stable vrij worden gegeven. De volgende beta versie staat gepland voor 31 mei.

Op JoomlaCommunity.nl wordt inmiddels gewerkt aan de Nederlandse vertaling van Joomla 1.6. Binnenkort zullen wij de eerste versie hiervan beschikbaar stellen waarbij we jullie hulp goed kunnen gebruiken bij het vinden van fouten en het verbeteren van de vertaling. Binnenkort hier meer informatie over!

Je kunt Joomla 1.6 Beta 1 downloaden om zelf te testen op JoomlaCode. Op ons forum kun je met andere gebruikers je ervaringen met Joomla 1.6 beta delen.

Let op: Een Joomla beta versie is niet bedoeld en geschikt voor gebruik op live websites maar wordt door Joomla vrijgegeven zodat je de nieuwe software kunt testen. Installeer Joomla 1.6 beta daarom op je lokale omgeving voor het testen en vinden van bugs en zeker niet op de server van je webhoster in verband met de veiligheid. In onze documentie staat een artikel over het opzetten van een lokale testomgeving.

j16-beta-artikel
Artikelweergave in Joomla 1.6 met aan de rechterzijde de mogelijkheid tot instellen van de toegangsrechten.