| Door: Sander Potjer. | Categorie: Versies.

Joomla 1.6 Alpha vrijgegeven

Joomla 1.6 geneste categorieënDe afgelopen weken is er hard gewerkt aan Joomla! 1.6 waarbij er veel voortgang is gemaakt, maar er blijft nog wel veel te doen. Er zijn grote sprongen gemaakt op het gebied van ACL (access control list), geneste categorieën en talloze andere verbeteringen.

Het nieuwe ACL systeem heeft goede vorderingen gemaakt, je kunt nu groepen aanmaken, gebruikers aan groepen toewijzen en groepen toegangsniveaus toekennen. Er wordt nog gewerkt aan de details van de gebruikersinterface en de logica van geavanceerde permissies.
De upgrade naar MooTools 1.2 is voltooid en er is begonnen met het opruimen van JavaScript code om het compacter en efficiënter te maken. Het menu systeem en het menu beheer is volledig herschreven en kent een aantal grote verbeteringen wat het krachtiger, efficiënter en makkelijker aanpasbaar moet maken.

Een aantal andere componenten zijn aangepakt om het onderhoud, het aanpassen en de uitbreidbaarheid te vereenvoudigen, het gaat hier om com_content, com_users en com_weblinks.
Daarnaast is er veel legacy code en media uit de core gehaald wat de grootte van het pakket met 30% doet afnemen. Ook zijn er een aantal performance verbeteringen gemaakt aan het plugin en het menu systeem wat waarneembaar verschil moet uitmaken op grotere websites.

Met zicht op dit alles is er een alpha pakket samengesteld om gebruikers de kans te geven een blik te werpen op hetgeen waaraan wordt gewerkt en wat er aan zit te komen in Joomla 1.6. Het is belangrijk te begrijpen dat het een technische preview betreft, niet een eindproduct. Er zijn nog vele problemen, scherpe kanten, druppelende kranen en gebroken leidingen. Dit is bekend, en dat zou jij ook moeten weten. Vele features werken nog niet naar behoren, dus geen paniek als iets niet werkt zoals je zou verwachten. Zoals eerder gezegd, er moet nog veel gebeuren.

Je kunt de aplha versie downloaden op //joomlacode.org/gf/project/joomla/frs/?action=FrsReleaseBrowse&frs_package_id=3585

Dank aan Rob, Hannes, Gergo, Ercan, Louis, Andrew en Sam voor het harde werk aan Joomla 1.6.

Let op: een alpha release is bedoeld om te kijken naar de huidige status van de ontwikkelingen. Deze versie is dus zeker niet geschikt voor gebruik op live websites.

Dit bericht is oorspronkelijk in het Engels verschenen op Google Discussiegroepen onder de titel 'Joomla 1.6 Alpha' en geschreven door Rob Schley.