| Door: Ruud van Zuidam. | Categorie: Versies.

Een eerste blik op Joomla! 1.6: Refactory, speed en caching

Momenteel wordt er door de Joomla! developers gewerkt aan Joomla! 1.6. In een serie van drie artikelen kijken we naar de huidige vorderingen. Deel 3: Refactory, speed en caching.

In de Joomla! goes PHP 5 blog, verklaart Wilco Jansen de redenen om te stoppen met ondersteuning van PHP4. Joomla! 1.6 zal volledig PHP 5.2 native zijn, en dat zal heel wat "coding power" vrijmaken. Inmiddels zijn al heel wat core libraries aangepast aan PHP 5 native, de juiste object interfaces zijn gecreëerd en er word E-STRICT type of coding gebruikt. Zoals verwacht zorgt het gebruik van PHP 5 voor een schonere code, en maakt het de code ook behoorlijk sneller. Het is nog te vroeg om een volledige benchmark te draaien, maar met met de foutopsporings optie van de backend ingeschakeld krijgen we al wel extra informatie over executie tijd en het resource gebruik. De onderstaande schermafbeelding is van een standaard Joomla! 1.5 installatie.

debug1

De huidige ontwikkeling van Joomla 1.6 levert het volgende resultaat op:

debug2

Dat is een interessante verbetering; 0.1 seconde om de pagina te renderen, en 1.4 Mb geheugen voor het laden van de pagina. Op dit moment werkt het cachen van de pagina nog niet dus dat kon niet worden vergeleken. Daarvoor moet eerst nog de code worden aangepast van de caching adapters en enkele bugs worden verwijderd. De meest aansprekende optie die binnenkort zal worden aangepast is de mogelijkheid om te cachen op module positie. Dit maakt het mogelijk om te bepalen of een module die op een bepaalde positie is gepubliceerd gebruik kan maken van de cache optie, zodat als dit het geval is een hit op deze module de cache zal weergeven zonder daarvoor de pagina opnieuw te renderen of de database aan te spreken, stel je eens voor wat dat voor bijvoorbeeld statische inhoud in modules aan snelheidswinst gaat opleveren...

Meer over de ontwikkeling van Joomla! 1.6 in deel 1: ACL en deel 2: de installer.

Dit artikel is oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op jfoobar onder de titel 'First look at Joomla! 1.6 Refactory, speed and caching' en geschreven door Wilco Jansen. Wilco Jansen woont in Nederland en is Joomla! Core Member en Development coördinator.