| Door: Ruud van Zuidam. | Categorie: Versies.

Een eerste blik op Joomla! 1.6: ACL

Momenteel wordt er door de Joomla! developers gewerkt aan Joomla! 1.6. In een serie van drie artikelen kijken we naar de huidige vorderingen. Deel 1: ACL

De eerste stappen naar een volledige configureerbare ACL (Access Control List) zijn door de Joomla! developers opgenomen in de development branch van Joomla! 1.6. Het is zeker nog niet compleet of afgerond, maar er is nu al voldoende om een kijkje te nemen naar de mogelijkheden welke eraan komen.

Verschillende wijze van gebruik

Telkens als er gevraagd wordt om een betere ACL, wordt vergeten om duidelijk te omschrijven wat men nu precies verwacht van Acces Control. Voordat we gaan kijken naar de nieuwe ACL zetten we een aantal veel gevraagde eenvoudige voorstellen op een rijtje welke regelmatig op het Joomla! forum voorbijkomen. Administrators willen graag de mogelijkheid hebben om restricties/permissies in te stellen voor;

  1. secties/categorieën/artikelen. In Joomla! 1.6, moet het mogelijk zijn om gebruikers rechten te geven op gedeeltes van alle beschikbare inhoud.

  2. componenten en modules. Als gebruikers toegang hebben tot de backend moet dit voor hen zo gemakkelijk mogelijk worden gemaakt. Door het kunnen instellen van restricties en permissies op componenten en modules, kan voor gebruikers de navigatie en het beheren van componenten en modules in de backend worden vereenvoudigd.

  3. Gebruikers profielen/home directory. Community websites bieden hun gebruikers vaak de mogelijkheid voor een persoonlijke pagina of zelfs een eigen home directory. Dit lijkt technisch veel op het geven van rechten op een enkel artikel aan een gebruiker maar is toch anders. Je wilt immers niet handmatig deze rechten toekennen maar deze opties toekennen in de site configuratie.

Een blik op de ACL ontwikkeling

Na deze voorbeelden werpen we een blik op de laatste ontwikkelingen. In de administrator backend, zien we een menu item 'Access Control' (Toegangs controle).

acces_control_menu

Op dit moment geeft het 'Access Control' menu toegang tot drie verschillende 'Rule Types' (regel types), 'User Groups' (gebuikersgroepen) en 'Access Levels' (toegangsniveaus).

access_control_list

Rule type 1 geeft de mogelijkheid rechten in te stellen voor bepaalde acties, bijvoorbeeld: artikel beheer, banner beheer, installeren extensies, etc.

rule_type_1

Rule type 2 wordt gebruikt om gebruikers rechten te geven voor specifieke artikelen (secties/categorieën/artikelen).

rule_type_2

Rules type 3 geeft rechten op acties die betrekking hebben op toegangniveaus (publiek, geregistreerd, speciaal).

rule_type_3

Gebruikersgroepen geeft je de mogelijkheid om nieuwe gebruikersgroepen aan te maken.

user_groups

Toegangniveaus wordt waarschijnlijk een optie om eigen toegangsniveau aan te maken, naast de al standaard in Joomla! aanwezige niveaus (publiek/geregistreerd/speciaal).

Samenvattend

Waneer we terugkijken op de hiervoor genoemde voorbeelden van wensen voor ACL, de schermafbeeldingen en de uitleg over wat er momenteel al in ontwikkeling is zien we dat optie 1 (secties/categorieën/artikelen) en optie 2 (componenten en modules) straks al mogelijk zijn, maar dat optie 3 (een eigen home pages/directory) nog niet standaard mogelijk is. Om dit te bereiken moeten de rechten per gebruiker worden ingesteld op een een eigen artikel.

Het werk aan ACL is nog lang niet klaar, maar nog volledig in ontwikkeling, toch geven deze eerste ontwikkelingscontouren ons al het idee dat er straks een hoop mensen blij worden gemaakt met Joomla! 1.6. We hopen dan ook dat de ontwikkeling gestaag vordert zoals in afgelopen maand.

Meer over de ontwikkeling van Joomla! 1.6 in deel 2: de installer en deel 3: Refactory, speed en caching.

Dit artikel is oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op jfoobar onder de titel 'First look at Joomla! 1.6 ACL' en geschreven door Antonie de Wilde. Antonie de Wilde woont in Nederland en is forumadministrator op Joomla.org.