| Door: Hans van der Meer. | Categorie: Versies.

De weg naar Joomla! 3.7

Er zijn door Joomla! zelf wat tegenstrijdige berichten over de 3.7 versie verstuurd en welke nieuwe mogelijkheden in deze versie zullen worden opgenomen. Wanneer er nog geen alpha of beta versie beschikbaar is gemaakt is het altijd lastig communiceren hierover maar met dit artikel probeert Joomla! hier duidelijkheid in te verschaffen.

Allereerst een wijziging in de aansturing want er is een wijziging in de Release Lead gekomen. Robert Deutz (CMS maintainer en voormalig PLT lid) is nu aangewezen als Release Lead. Hij zal nauw samenwerken met het PLT en andere teams die met deze 3.7 bezig zijn. Er is ook een schema gemaakt voor deze release, maar zoals altijd is deze afhankelijk van de inzet van de vrijwilligers en de ondersteuning van de Joomla community. Aangezien dit schema niet erg uitdagend is hebben we goede hoop dat we deze zullen gaan halen.

  • Alpha 1: 20 december 2016
  • Alpha 2: 10 januari 2017
  • Beta 1: 24 januari 2017
  • Beta 2: 7 februari 2017
  • Release Candidate 1: 21 februari 2017
  • Release Candidate 2: 7 maart 2017
  • Release Candidate 3: 14 maart 2017
  • Release Candidate 4: 21 maart 2017
  • Stable Release: 28 maart 2017

Er wordt rustig gestart met de verschillende releases gaandeweg zullen ze elkaar sneller opvolgen. Joomla! roept ook extensie- en template ontwikkelaars op om begin maart 2017 tijd vrij te houden om hun extensies en/of templates te testen in deze nieuwe release.

Maar wat zijn nu de nieuwe functies die met Joomla 3.7 uitkomen?

Zoals het er nu uit ziet zullen, naast vele kleine verbeteringen, er drie grote functies opgenomen worden:

Routing

Eindelijk zullen we de mogelijkheid hebben voor een nieuwe routing-strategie. Het zal optioneel zijn en je kan deze per component de mogelijkheid hebben om deze wel of niet te gebruiken. Met deze nieuwe snellere object georiënteerde router kun je per component de URL aanpassen. Er is een optie om het ID-nummer uit de URL te halen.

Custom Fields

Deze is nu opgenomen in de staging branch (dit is de ontwikkelversie van Joomla) en er wordt nu gewerkt aan het oplossen van bugs en de uiteindelijke integratie binnen Joomla. Er zijn nog architecturale problemen op te lossen maar het ziet er naar uit dat dit geen grote problemen zal gaan opleveren.

Associatie manager

Dit is een Google Summer of Code project en deze zal snel opgenomen worden in de ontwikkelversie. Hier zijn ook nog architecturale problemen op te lossen maar het is bekend hoe en er moet alleen nog de code hiervoor geschreven worden.

Verder...

Behalve deze grote wijzigingen is ook de template van de beheerszijde visueel (de knoppen zijn bijvoorbeeld nu voozien van een flat design) en de gebruiksvriendelijkheid verbeterd. Ook zit er een nieuwe kalender in, die verschijnt bij invullen van datumvelden. Deze is gebaseerd op nieuwe code en jQuery en zoals al eerder gezegd zijn er vele kleine verbeteringen doorgevoerd.

De ontwikkeling van de nieuwe versie kan op Github gevolgd worden en als je tijd hebt kun je een nieuwe functie testen. Hoe meer mensen helpen met testen hoe beter de kwaliteit van Joomla! 3.7.0 zijn wanneer deze uitgebracht wordt.