Waarschuwing
Kan map niet verwijderen. Pad: [ROOT]/cache/com_content
Bericht sluiten

| Door: Wouter Turkenburg. | Categorie: Leiden.

2019 04 02 JUG 071 Verslag

JUG071 verslag 2 april 2019
Gastspreker: Sander Potjer.

Twee delen, deze avond. In het eerste deel: algemene Joomla zaken aan bod. In het tweede deel: specifieke problemen waar deelnemers tegen aan lopen.

Sander vertelt over de komende Joomla Dagen 2019, op 17 en 18 mei in een mooi gerenoveerd hotel bij Utrecht. Inzet dit jaar: ruim aandacht besteden aan de Joomla community. Aan de goede opbouw en balans in programma wordt hard gewerkt.

 

Sander vergelijkt Joomla met andere de andere content management systemen. Velen weten niet dat https://launch.joomla.org/ zonder kosten webruimte biedt net zoals ander ‘gratis’ aanbieders

Vervolgens maakt Sander een rondje langs de deelnemers met de vraag wat de sterke punten van Joomla zijn. Genoemd wordt onder andere de grote uitbreidbaarheid; het kunnen voldoen aan de wensen van de klanten; snelheid, veilig, flexibiliteit; verscheidenheid in het beheren van meerdere websites; de ondersteunende community; voldoet aan de wensen van de vele verenigingen en clubs in Nederland, kenmerkend voor onze samenleving.

Nederland is een echt Joomla-land. De open source mentaliteit past bij de Nederlands. Kennis delen is ons aangeboren. Nederlanders beheersen het Engels goed: een kleine taalbarrière. Goede internetverbindingen ook. De eerste Joomla Dagen waren in Nederland. Joomla is ècht Europees.

Dan de website www.joomla.org Deze richt zich op ‘website creators’: de makers van meerdere websites. Zie slogan op deze website. ‘Out of the box’ biedt Joomla ontzettend veel. Het blijkt dat ‘closed source’ bedrijven minder aanbieden voor veel geld. Ook is ‘open source’ Joomla naast alle extensies ook nog eens persoonlijk aan te passen, o.a. door ‘over-rides’. Ook is het koppelen aan andere systemen, met enige kennis van zaken, goed mogelijk.

Het gesprek komt op Joomla 4. Eind van het jaar, begin volgend jaar wordt Joomla 4 verwacht. Veel handen van vrijwilligers zijn nodig om te testen. Extensies zijn de grote lastposten, de bottlenecks. Templateclubs liggen vaak achter terwijl toekomstige codes al beschikbaar zijn. Nu is 3.9 al de brug naar 4. Mogelijk geeft Joomla 4 voordat de daadwerkelijke installatie plaatsvindt, aan welke extensies wel en niet up-to-date zijn.

Vele vragen worden gesteld, alle worden beantwoord. Ook hardnekkige vragen waarop niet eerder antwoorden werden gevonden. In de vragen komen onderwerpen naar voren zoals: het invoeren van gegevens van een externe database in een Joomla template; de functie van de secret key met betrekking tot de wachtwoorden, de cookies, en de beschermde delen van de extensies; de niet-uniforme benaming van module posities; de beveiliging van beheer- en schrijfrechten; het gebruik van J2store om een bestellijst aan te passen; caching en responsiviteit; uurtarief of aannemerstarief bij het maken en onderhouden van websites; caching instellen in relatie met het uitzetten van algemene caching; database benamingen.

Volgende JUG071: dinsdag 7 mei met Dokter Joomla en Zuster Vaste Prik

1000 Resterende tekens


Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.