Waarschuwing
Kan map niet verwijderen. Pad: [ROOT]/cache/com_content
Bericht sluiten

| Door: Wouter Turkenburg. | Categorie: Leiden.

2018 03 06 Verslag JUG071

Spreker: Anja de Crom

Het was de tweede keer dat Anja de Crom te gast was in Leiden om over veel te vertellen over RSForm! Deze veel gebruikte Joomla extensie heeft net een grote upgrade achter de rug dus viel er veel te vertellen en te laten zien. Anja toont aan wat er allemaal mogelijk is door een aanmeldingsformulier voor de eigen website JUG071.nl onder de loep te leggen.

Allereerst twee quotes van Anja. De eerste, aan het begin van de avond:
‘De extensie RSForm! lijkt net op Joomla zèlf: je loopt eerder vast op de mogelijkheden dan op de beperkingen.’

De tweede, aan het eind van de avond:
‘Terecht wordt RSForm! veel gebruikt voor contact- en aanmeldingsformulieren maar er zijn vele andere toepassingen mogelijk zoals beleidsstukken die door meerderen moeten worden samengesteld’.

Een keuze uit de onderwerpen, tips en discussies die tijdens de avond voorbijkwamen.

Begin altijd met een leeg formulier. Het kost meer tijd om onnodige velden uit de voorbeeld templates te slopen dan nieuwe velden erbij te plaatsen. Zeker met de nieuw optie van de grid-layout.

Een belangrijke tip: gebruik altijd kleine letters bij het geven van een naam aan een veld. Zijn later aanpassingen in Javascript nodig dan geven hoofdletters problemen. Ook het invullen van de ‘value’ moet altijd met kleine letters.

In de ‘plaatshouder’, een van de vele heel directe vertalingen uit het Engels, kun je een tekst invullen om de gebruiker op weg te helpen. De licht grijze tekst verdwijnt als er een tekst wordt ingevuld.

Ook kan in de plaatshouder, het invulveld, een vast tekst worden opgenomen. Deze blijft staan boven de tekst die door de gebruiker wordt ingevuld. Handig als de vraag wat gecompliceerder is en wat meer toelichting behoeft.

Maak je een formulier dan heb je al snel een flink aantal velden. Het werkt het best om eerst alle velden onder elkaar te hebben om vervolgens met de grid-layout te zien wat er naast elkaar kan. Bijvoorbeeld, naam, tussenvoegsel, achternaam.

Een nette verdeling in drie kolommen is per template verschillend. Het duurde even voordat op de JUG071 site de drie kolommen netjes naast elkaar stonden, met de gelijke ruimten ertussen. Schuiven met de indeling in 12 delen in de grid-layout totdat het allemaal goed staat lijkt op een leuk spelletje! De grid-layout is eigenlijk nog een beta versie.

Met de o-bolletjes, de radiovelden, kan de gebruiker en en/of meerdere keuzen maken. Vervolgens kan na de gemaakte keuze een nieuw veld worden getoond die als ‘verborgen veld’ moet worden gedefinieerd.

RSForm! kent ook de knop ‘lay-out opties’. Des te meer kennis van css en javascript voorhanden is, des te meer kan er worden aangepast aan de velden in het formulier. Anja gaf wat mooie roze randjes aan de velden en paste de lettergrootte aan. Er werd wat gespeeld

Een mooi formulier moet ook verstuurd en ontvangen worden. Om dit onderwerp ontstond een discussie wat nu waar moest worden ingevuld. Onder de knop ‘gebruiker email’ en de knop ‘administratie email’ staat vrijwel hetzelfde, de lichte-grijze teksten met aanwijzingen zijn warrig, en met de cc en de bcc velden kan ieder email adres worden ingevoerd. De oplossing die uiteindelijk werd gevonden: ‘het hangt ervan af’. Voor een heel eenvoudig formulier is het ‘admin’ deel niet eens nodig, voor een complex formulier of een formulier waarvan er vele van zullen worden ontvangen is goed nadenken over de structuur een vereiste.

RSForm! kent een aantal plug-ins die apart moeten worden geïnstalleerd. De captcha plugin werd besproken en ook de recaptcha plugin. En de wondere wereld van Google die erachter zit. Google vraagt om het plaatsen van een site-key en een secret-key in het Systeem gedeelte van de backend van je Joomla website. Een trucje is het op onzichtbaar zetten van de captcha. Robots vullen ‘m wel en en vangen dan bot.

Met de plugin voor pdf’s zijn met RSForms deze bestanden mee te sturen met de berichten. Handig als een handleiding of een e-book wordt aangevraagd.

Een mooi voorbeeld van wat allemaal kan met RSForm! is de website Schrijversvakschool.nl die door Anja is gemaakt. Echter, deze website bevat ook heel veel toegevoegde Javascipt codes. Maar het resultaat liegt er dan ook niet om.

Een geslaagde avond. Anja vertrok dan ook met een trein of wat later dan dat zij eerst had gepland.

Verslag: Wouter Turkenburg

1000 Resterende tekens


Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.