Waarschuwing
Kan map niet verwijderen. Pad: /data/sites/web/joomlacommunitynl/data/test.joomlacommunity.nl/public_html/cache/com_content
Bericht sluiten

| Door: Hans Kuijpers. | Categorie: Eindhoven.

Verslag JUG Eindhoven 14 november

Het is herfst en het was nat... erg nat. Jeroen Moolenschot over Joomla 5. We beginnen echter met een referentie naar de Citroën Dyane. Voor de een net iets mooier dan het lelijke eendje. Voor de ander nog steeds lelijk. Excuses aan de liefhebbers. 

Joomla! 5

Voorafgaand aan uitleg over Joomla 5 neemt Jeroen Moolenschot ons eerst mee naar uitleg over release nummers. Hiervoor gebruikt hij de slides eerder gebruikt bij JUG Maastricht. https://www.joomill.nl/presentaties/2022-05-16-JUG-Maastricht-Joomla41.html#/4/1 Pijltje naar beneden voor de verdere uitleg. 

Joomla Compatibility Plugin

Geïntroduceerd in Joomla 4, maar heel belangrijk in Joomla 5. Bij Joomla 6 zal deze weer verwijderd worden. Deze plugin zorgt ervoor dat oude Joomla 3 en 4 code die zonder namespacing werkt ook blijft werken in Joomla 5. 

Mocht je deze plugin uitschakelen en heb je bijvoorbeeld RSForm Pro systeem plugin aan staan, dan zal niet alleen frontend, maar ook backend falen. Oplossen hiervan gaat via het terugplaatsen van een backup van de site, of via het wijzigen van een 0 naar een 1 in de database. 

UPDATE `#__extensions` SET `enabled` = '1' WHERE `name` = 'plg_behaviour_compat';

Meer lettertypes in Cassiopeia

Naast de Google Fonts kun je ook Systeem Fonts selecteren. Dit zijn lettertypes die standaard op je computer aanwezig zijn. Een grafisch overzicht van deze fonts kun je terugvinden op https://modernfontstacks.com/

Dark mode

Kijkend naar de systeeminstellingen zal het administratief gedeelte donker getoond worden, wanneer de settings van je computer dit ook zo willen. Handig voor de nachtwerkers. ;-)

Schema.org - structured data

De huidige implementatie maakt de Google Structured Data plugin van Tassos.gr nog niet overbodig. 

https://www.tassos.gr/joomla-extensions/google-structured-data

Foutmeldingen 403 en 404 aanpassen

Eerlijk is eerlijk... de standaard weergave van de 403 en 404 pagina is lelijk. Middels een nieuwe module positie kun je een alternatieve weergave maken. 

Custom Fields

Heeft sinds Joomla 4 de mogelijkheid om per custom field aan te geven of deze indexeerbaar mag zijn voor de Joomla Search. Standaard staat dit uit. 

Met activeren heb je de opties zoekbaar, als classificatie toevoegen en de combi van beide. Na wijzigen dien je de indexatie opnieuw uit te voeren. Met de optie als classificatie toevoegen wordt bedoeld dat je er op kunt filteren. 

SQL Custom field is nu uitgebreid met een header, waarmee een lege waarde te selecteren valt. Dit lost het issue op dat een eenmaal gekozen waarde niet meer ongedaan gemaakt kon worden. 

Maar er is meer...

Ik heb vast niet alles genoteerd wat Jeroen verteld heeft. Neem daarom een kijkje op zijn blog met al zijn beschreven wijzigingen. https://www.joomill.nl/blog/wat-is-nieuw-in-joomla-5

Dr. Joomla

 • vraag: In eerste instantie liep ik tegen een probleem aan dat de tabel #__menu_types het veld ordering ontbrak. Na een upgrade naar J5 gaf dit een fout melding. Het opnieuw installeren van J4.4 loste dit probleem niet op. Uiteindelijk opgelost via System/database maintenance.
  In tweede instantie liep ik op tegen het feit dat de plugin behaviour Backwards Compatiblity niet aanwezig was / niet kon vinden bij deextensions. Ook niet nadat ik J4.4 opnieuw had geïnstalleerd . Via de optie install/discover was deze plugin wel aanwezig.
  antwoord: via Joomla Administrator > System > Database Maintenance is dat zeker aan te raden om te controleren en uit te voeren. Daarnaast is het ook verstandig om via Joomla Administrator > System > Installatie > Ontdekken nagaan of alle nieuwe extensies geïnstalleerd zijn. Anders alsnog uitvoeren. 
 • vraag:  Nog een punt dat ik onder de aandacht wil brengen is de captcha. Ik gebruikte Captcha/recaptcha. Bij de overgang naar J5 wordt deze plugin verwijderd. Na enkele dagen liep de mailbox gekoppeld aan het contact formulier vol. Ik heb de captcha - invisible captcha geactiveerd; daarna was de spam weg.
  Het document https://docs.joomla.org/Joomla_4.4.x_to_5.x_Planning_and_Upgrade_Step_by_Step zou als eerste een aantal keren gelezen moeten worden.
  antwoord: de verwijderde reCaptcha methodes waren erg verouderd. Ga voor hCaptcha of Google reCaptcha v3 https://extensions.joomla.org/extension/access-a-security/recaptcha-v3/
 • vraag: waar kan ik de achtergrond kleuren veranderen van de header en footer in Cassiopeia?  
  antwoord: of je kiest via de settings van de template style voor een van de andere opties. En anders dien je css code te gaan wijzigen. Maak hiervoor in de Cassiopeia child template een user.css en ga los. Of nog makkelijker... via https://colours.joomla.com/ https://coolcat-creations.com/en/blog/customize-your-cassiopeia-template
 • vraag: Hoe kan ik in de backend een Clear Cache knop maken?
  antwoord: middels de Clear Cache plugin van Regular Labs. 
 • vraag: Ik heb een RSForm gemaakt dat na versturen, met de RSForms plugin een nieuwe user aanmaakt door de velden te mappen in het form. Tot zover alles goed.
  Nu heb ik ook een aantal Custom Fields aangemaakt die bij de user horen (in de user component). Denk aan adres, postcode, woonplaats, naam partner, geboortedata en lidnummer.  Het vullen van deze Custom Fields vanuit het form gaat ook goed maar dan komt het...
  Ik wil graag een een overzicht tonen aan de leden na het inloggen. In wil een overzicht van alle leden met hun naam, naam partner, emailadres en lidnummer in een bootstrap 5 tabel.
  Maar ik kom er niet uit. Ik heb Joomla forum, Joomla magazines, YouTube en allerlei andere fora bezocht maar kan de oplossing niet vinden.In artikelen kun je dat heel eenvoudig doen met maar bij users werkt dat ook niet.(?)
  antwoord: pittige vraag, want er is geen frontend weergave van de com_users list. Een vieze oplossing is een template override in bijvoorbeeld com_content en aldaar vieze sql queries uitvoeren die van alles en nog wat binnenhalen. Mooier is om een eigen component te bouwen waarmee je via de Model de informatie van de verschillende tabellen bij elkaar haalt. 
  Tijdens de meeting haalde Hans een zelfgebruikte helper aan. Bij nader inzien is het beter deze niet in te zetten bij de view van alle users. Het kost te veel resources om alle fields een voor een op te halen. Beter is om via de Model een query te maken die middels joins alles ophaalt. 

Volgende keer

De volgende JUG Eindhoven is op dinsdag 12 december. Het onderwerp van deze meeting en de mogelijkheid tot aanmelden is terug te vinden op https://joomlacommunity.nl/agenda/event/709-jug040-bijeenkomst-eindhoven

Vragen voor Dr. Joomla kun je kwijt als reactie onder de aankondiging.

1000 Resterende tekens


Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.