Waarschuwing
Kan map niet verwijderen. Pad: [ROOT]/cache/com_content
Bericht sluiten

| Door: Edith van Leeuwen. | Categorie: Breda.

Verslag JUG Breda d.d. 5 september 2017

8 uur...we starten weer! Jan heeft groot nieuws....de volgende bijeenkomst op 26 september bestaat JUG Breda op de dag 5 jaar!
Helaas is Jan dan niet aanwezig.
Vanavond hebben we een Dr Joomla open avond na een aantal meldingen voor de agenda.

Agenda JUG Breda & Evenementen
Edith vertelt vervolgens dat er een aantal leuke evenementen op de agenda staan.
JUG Breda heeft hierna nog 3 bijeenkomsten gepland staan; de agenda is als volgt;

JUG Breda:

 • Dinsdag 26 september - ons 5 jarig jubileum en René Kreijeveld komt langs om over het framework Helix 3 te praten.
 • Dinsdag 31 oktober - Wilco Alsemgeest geeft een training t.b.v. het Joomla Administrator examen. Dit is een item voor iedereen....ook voor degene die geen examen willen doen.
 • Dinsdag 28 november komt Sander Potjer naar JUG Breda om de extensies die hij samen met PerfectwEB team heeft ontwikkeld toe te lichten.

Joomla Administrator Examen:

 • Dinsdag 14 november verzorgd JUG Breda het Joomla Administrator Examen (let op dit is een extra ingelaste avond - dit is geen JUG Breda bijeenkomst maar alleen het examen voor degene die een examenticket hebben aangeschaft). Zonder ticket zul je geen examen mogen doen. Je zult ook je eigen laptop mee moeten brengen om het examen op te kunnen doen.

Evenementen:

 • Zaterdag 7 en zondag 8 oktober - Joostock in Eindhoven. Dit is een eerste unconference voor Joomla in Nederland. Omdat het programma niet bekend is, is dit nieuw en onwennig voor Nederland vermoed Edith. Dit kan echter zeer waardevol zijn aangezien je zelf invloed hebt op het programma. Je kunt vragen naar een onderwerp...als er voldoende animo voor is kan dit ook zo maar op de planning komen. Ook kun je zelf aangeven dat je over een onderwerp kunt uitleggen. Het is ook een gezellig evenement net als bijv. de Joomladagen. Desgewenst kun je ook overnachten! Bezoek de site voor meer nieuws (www.joostock.nl)
 • Zaterdag 28 oktober is het Regular Labs Day op zaterdag 28 oktober in Antwerpen. Er zijn nog enkele vroegboektickets te koop voor € 45,00....daarna kosten ze € 50,00 en er zijn in totaal 60 plaatsen.

 • Dinsdag 14 november verzorgd JUG Breda het Joomla Administrator Examen (let op dit is een extra ingelaste avond - dit is geen JUG Breda bijeenkomst maar alleen het examen voor degene die een examenticket hebben aangeschaft).
  Zonder ticket zul je geen examen mogen doen. Je zult ook je eigen laptop mee moeten brengen om het examen op te kunnen doen.

 • Op 17-19 november is ook de Joomla World Conference in Rome (vergeten te melden maar toch voor de volledigheid maar even toegevoegd).

 • Zaterdag 25 november is onze 2e Hikashopdag, hier volgt binnenkort het programma voor. Meer informatie hierover vindt je op www.jugbreda.nl. 

Zo de agenda staat voorlopig wel even vol!
Edith zal ook een aparte mailing versturen over het examen, zodat iedereen de datum alvast kan reserveren.
Zodra er meer over bekend is hoe het allemaal moet verlopen, volgt er een extra nieuwsbrief.

Dr. Joomla

Nieuwe privacywet
Jeroen Moolenschot zou graag willen weten wat hij moet aanpassen om te voldoen aan de nieuwe privacywet.

Wim Strik vertelt dat als je geen gegevens verzameld via de site en Analytics aaan hebt staan, zijn er geen persoonsgegevens
Als eerste zorgen dat er een SSL certificaat op staat. Vervolgens rekening houden als er een issue is binnen 72 uur welke gegevens zijn gelekt, kwijt zijn geraakt ben jij als maker verantwoordelijk.
Indien je er niets van af weet wordt er wel gekeken of je verantwoordelijk gewerkt hebt. Als je nalatig bent en het is aantoonbaar dan ben je aansprakelijk.
Er zijn al boetes gevallen omdat iemand een laptop liet slingeren.
Vanaf 28 mei 2018 gaat t veel verder....er zullen dan bewerkingsovereenkomsten overlegd moeten worden.

Voor de hosting zul je e.e.a. moeten regelen voor het vastleggen van data, wanneer en hoe, verklaring bij bijv. de nieuwsbrief waar schrijft de bezoeker zich in op welke pagina. Ook de bevestiging voor de nieuwsbrief van de klant zal geregistreerd moeten worden.
Je zult documenten moeten kunnen overhandigen waarin vermeld staat hoe je met data omgaat.  

Nico Bouwman vertelt ons ook op het Recht op vergetelheid. Je zult dan de gegevens geheel moeten wissen - ook uit de oude backups die je opslaat - verwerkt in de nieuwsbrief etc.
Dit wordt een enorme administratieve bulk aan extra werk bij de kleinere bedrijven.

Hier kun je meer terugvinden over de nieuwe privacy wetgeving : AVG (https://www.autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/onderwerpen/europese-privacywetgeving/algemene-verordening-gegevensbescherming) - GDPR

Wilco vertelt dat een bedrijf als Juridox (https://juridox.nl/) - voor enkele tientjes een document maakt specifiek gebaseerd op ict recht.

Edith zegt dat de bewustwording al een flinke stap is, de ontwikkeling is ook zo enorm snel gegaan. Het is ook tijd dat mensen er zorgvuldig mee omgaan. Dat gebeurd niet overal zo netjes. Dit onderwerp is wel enorm actueel - zie laatst de leasegegevens van de autodealer die zomaar terug te vinden waren. Privé gegevens die niemand wat aangaan.

Tom vertelt dat hij zelfs al contracten heeft moeten ondertekenen bij gebruik van het wifi netwerk bij een B&B / hotel.

In oktober zal Google Chrome - daar waar gegevens verzameld worden via een formulier - mensen erop wijzen dat het niet veilig is (kruisje met melding) als er geen SSL certificaat in de website staat.

Wijziging Akeeba?
Jeroen Meijers meld een vinkje kwijt te zijn t.b.v. de "backup on update" bij Joomla - (backup Akeeba). Nico van Leeuwen legt uit dat dit na een update is gekomen. Hij kan dit vinden onder - extensies plugin - zoeken op backup - backup on update.

Opmaak foto's
Fred heeft in een artikel in de meest recente versie van Joomla, twee foto's onder elkaar geplaatst - na het toevoegen van een mouse-over tekst, worden de foto's opeens naast elkaar getoond.
Nico van Leeuwen denkt dat door deze instelling er in de code wat wordt toegevoegd en is dit een reactie in de opmaak.
De foto's zijn 640x480. Fred gebruikt een Artisteer template 4.5. Wilco raadt Fred aan Artisteer niet meer te gebruiken, en adviseert hem de clean bootstrap template eens uit te testen.

Responsive sites testen
Fred vraagt hoe hij een html file kan inbouwen om het testen van responsive websites op zijn eigen site te kunnen laten doen?
Index.html en ...css op Github en testen hoe responsive een site is.
Extra applicatie toevoegen zodat je de responsive functie op een site kunt testen. Masterkey extensie. Bij nader testen bleek dit echter niet toepasbaar.

Snelheid van je website verbeteren
Fred wil ook graag de snelheid van de website verbeteren maar hoe kun je dit het beste doen.
Er wordt aangeraden dit te testen met 'GT Metrix'. De website van Fred wordt direct gescand en besproken.
Optimaliseren kost wel veel werk, maar er zijn wel snelle verbeteringen te vinden.
Fred krijgt wat huiswerk mee ;)
JCH Optimize is hiervoor ook een handige hulptool.

----- PAUZE ---------

SSL certificaat
Cor wil graag meer weten over de SSL certificaten.
Het SSL certificaat was bij hem maar een maand geldig. Het is hem niet gelukt om deze erop te zetten.
Via ASHosting maar kost 5 euro per maand.
Fred: Neostrada - standaard cpanel comodo certificaat
Jan opent DirectAdmin en laat het instellen live zien.

Zelf een template maken
Cor wil ook leren om z'n eigen templates te maken
- over css en php - direct foutmelding op de taal
(Annelies: OS training & Lynda is veel te vinden) Wilco uitleg over het maken van template
docs.joomla.org / portal template development
Wilco adviseert met html te beginnen daarna css en daarna php.
Er wordt ook aangeboden het SSL certificaat direct te plaatsen.
De volgende keer neemt Cor de gegevens mee dan is het mogelijk om dit live te laten zien en meteen voor hem goed te zetten.

Custom Fields
Hierna laat Tom Voeten ons de website zien die hij met behulp van o.a. Custom Fields gebouwd heeft.
We krijgen eerst een demonstratie hoe hij e.e.a. heeft toegepast.
Zijn vraag hierover is dat een link in de popup niet goed werkt.

Nomograph - (Franse extensiebouwer/bedrijf - reageert snel, zij hebben een Forced item id nr ingebouwd....dit lijkt niet goed te werken.

Wilco checkt de site want het lijkt al met al een rechtenkwestie. Wilco en Tom wisselen hun gegevens even uit. Wellicht komt de oplossing later.

Afsluiting
De avond wordt afgesloten om 22:15 uur. Tot 26 september voor Helix 3 en onze verjaardag! Oh...en voor wie het nog wilde weten...ja, we zijn nog eerst met JUG Breda wezen eten ..... jij gaat de volgende keer op 26 september toch ook mee? ( Laat het even op tijd weten aan Edith! )

JUG Breda bij de Aogse Markt

1000 Resterende tekens


Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.