| Door: . | Categorie: Extensies.

Joomla template frameworks

joomlatemplateframeworksIn de stroom van nieuwe mogelijkheden voor Joomla vallen ook de Joomla Template Frameworks op. Als iemand die regelmatig een template maakt vraag je je dan misschien af: "wat is het", "heb ik er wat aan" en "moet ik er wat mee". Dat vroeg ik me in ieder geval af.
Wat je dan eerst moet weten is wat een Joomla Template Framework is.

Wat is een Joomla Template Framework?

Theoretisch zou je een Joomla Template Framework kunnen beschouwen als een basistemplate waarin als het goed is de best practices en mooiste mogelijkheden van het templatebouwen in de techniek en als templateparameters zijn opgenomen. Je kunt hierbij denken aan gridbased templating, template overrides op basis van div's, groot fontje/klein fontje, mobiel ondersteuning, special effects zoals lightboxen, browsercompatibility, verschillende menumogelijkheden (dropline, mootools, etc), source-ordering om de zoekmachines zo gelukkig mogelijk te maken en  het samenvoegen en/of comprimeren van javascript- en css-files om het aantal requests en hun grootte bij het opvragen van een pagina te minimaliseren.

Het gebruik van de verschillende opties wordt dan een kwestie van het kiezen van de juiste templateparameters en als je goed bent in css dan kun je via styling elke template maken die je nodig hebt.
Een goed templateframework zou je in veel gevallen dus werk uit handen moeten nemen bij het maken van een template en je tegelijkertijd niet moeten opschepen met een template die niet meer vooruit te branden is.

Enkele spelers

Als Google je grootste vriend is dan kom je bij een zoekopdracht naar "Joomla template framework" van alles tegen.
Templateclubs die hun templates bouwen op basis van een framework (b.v. Yootheme met Warp5) maar het framework niet los aanbieden. Templateclubs en extensiebouwers die een los framework aanbieden.  Voorbeelden hiervan zijn:  Rockettheme met Gantry, T3 van Joomlart (is combi met JA_Purity II), Prothemer Morph (commercieel), Rumi, en  /motif van Cory Webb Media: nog erg in ontwikkeling). Je kunt deze extensies downloaden en uitproberen voorzover ze niet commercieel zijn.
De voorbeelden zijn niet uitputtend maar het aanbod is ook weer niet gigantisch groot.

Experimenteren

Hoe iets werkt, of het prettig werkt en wat er kan, blijkt meestal snel na de installatie. Installatie heeft niet meer om het lijf dan het downloaden van de extensie (template met eventueel nog iets extra's), misschien 1 level unzippen omdat de download uit meerdere onderdelen bestaat en dan installeren via de standaard Joomla installer.
Daarna kun je onder templatebeheer het framework kiezen als default template en via parameterbeheer een groot aantal mogelijkheden uitproberen.

Voor een quickscan heb ik onderstaande frameworks geinstalleerd op een Joomla 1.5.15 configuratie met testdata. De conclusie:

  • Gantry: daar kun je direct mee experimenteren, veel mogelijkheden, vooral het onderdeel waarbij je met moduleposities, kolommen en rijen kunt spelen biedt veel mogelijkheden. Hou de documentatie wel bij de hand.
  • T3 met JA_PurityII: ook daar kun je direct mee aan de slag, deels overlappende, deels andere mogelijkheden dan Gantry. Bij T3 vind ik de keuze voor diverse menu-implementaties (mootools etc) zeer sterk.
  • Morph heeft een demo-omgeving waarin je een duidelijk beeld krijgt van alle opties die het framework biedt. Morph is duidelijk uitgebreider dan T3 en Gantry en daar hangt een prijskaartje aan.
  • Rumi, het duurde een tijdje voordat ik doorhad dat de configuratie op de frontend staat en snappen doe ik het nog steeds niet helemaal. De documentatie lijkt mij wat summier, ik kon in ieder geval nauwelijks vinden wat ik zocht. Aangezien het framework wel degelijk gebruikt wordt door mensen denk ik dat er wellicht meer tijd nodig is om het te doorgronden.
  • /Motif, is duidelijk een framework in ontwikkeling. Op het moment dat ik keek, ca. 3 weken geleden, was de site net gelanceerd en lukte het mij nog niet om snel van start te gaan. Wat niet is kan nog komen of is wellicht nu wel het geval.

Al experimenterend kwam ik tot de volgende gedachten:

  • ik denk dat de kracht van de Joomla template frameworks vooral ligt in de complexere templates en/of in de complexere wensen. Dus niet de {header, left/right, content, footer}-configuratie, maar meerdere kolommen, meerdere horizontale rijen met modules, verschillende template parameters voor verschillende media, dat soort werk.
  • wat zou het mooi zijn als de menu-opties van T3/JA_PurityII in Gantry zaten. Hopelijk heb ik iets gemist. Is het niet geweldig dat als je dropline selecteert, dat je dan dropline krijgt en als je dan dropdown kiest, dat het dan direct dropdown is?

Heb je zelf ook zin in een experimentje met Joomla template frameworks, let dan in ieder geval op het volgende:
de template frameworks gebruiken over het algemeen NIET de standaard modulepositienamen, zoals "left" of "right". Heb je dus een template framework geïnstalleerd en zie je niet zoveel op de frontend/voorkant van je site, kijk dan eerst of er wel modules actief zijn op de posities van je nieuwe template.

Volgende keer, als ik weer tijd weet te vinden, zal ik verslag doen van een poging om een template daadwerkelijk via een framework te maken.