Verslag Pizza, Bugs & Fun
Op 8 september 2018 vond er een Pizza, Bugs and Fun event plaats in verschillende Europese landen, allemaal tegelijkertijd. Twee daarvan werden georganiseerd in Nederland; eentje in Bussum, eentje in Nijmegen. Wij – Hilda Abbing en Anja de Crom – besloten deel te nemen aan die in Bussum, het dichtst bij onze woonplaats. Hilda (de ene helft van WebLab42) had nog nooit een PBF meegemaakt, Anja (de andere helft van WebLab42) had al een aantal keren deelgenomen.
Bij WebLab42 werken we dagelijks met Joomla. Het stelt ons in staat om mooie, gebruiksvriendelijke en doortimmerde websites te maken voor onze klanten. We vinden dan ook we dat we iets moeten teruggeven aan Joomla, niet omdat we dat als een verplichting ervaren, maar omdat we dat leuk vinden.
Dat is natuurlijk niet de enige reden om aan een PBF deel te nemen. Het is namelijk ook nog eens een unieke kans om een voorproefje te krijgen van de volgende Joomla-versies. Dus toen de kans zich voordeed, pakten wij hem met beide handen aan.
De PBF in Bussum begon om 10 uur ’s morgens. Om één minuut voor tien stonden wij bij de deur, klaar om te beginnen. In het halfuur dat volgde, druppelden de andere deelnemers binnen (wat dit soort events ook leuk maakt, is de gezelligheid: je komt iedereen tegen die je bij vorige evenementen ontmoet hebt. Een soort reünie).
Roland Dalmulder had 100 (ja! Hónderd!) Joomla 4 sites klaargezet voor de PBFs. Hij legde de groep uit waar PBF om gaat: tijdens het ontwikkelen ontstaan er bugs en worden er nieuwe features bedacht. Bugs moeten gerepareerd worden, nieuwe features moeten worden uitgeprobeerd. Daarvoor is de Joomla Patch Tester beschikbaar, een Joomla extensie die je kunt installeren in het beheergedeelte. Als je de Patch Tester koppelt aan je Github account, kun je een lijst van alle issues in de Joomla Issue Tracker laten ophalen, inclusief patches voor elke issue in de lijst. Het idee is dat je het probleem reproduceert, de patch installeert en dan kijkt of het probleem is opgelost na het toepassen van de patch.
Na Rolands uitleg ging iedereen aan de slag. Hilda en ik doken in de issues van Joomla 4. We ontdekten al snel dat veel issues verwarrend en soms zelfs een regelrechte uitdaging kunnen zijn. Soms was het moeilijk om uit te vinden wat het probleem was (en waarom). Bij andere issues was een deel van de oplossing door ons niet uit te voeren (bijvoorbeeld velden toevoegen aan de database; dat is geen optie voor een ‘gewone’ gebruiker op de PBF server). Maar toen we eenmaal issues hadden gevonden die we wél konden testen, ging het als een speer. En niet alleen bij ons: iedereen was rustig en gefocust aan het werk. Een groepje werkte aan Joomla 3.9 issues, een ander groepje aan Joomla 4 issues, en de rest was Joomla-taalstrings aan het vertalen.
Aan het eind van de dag (pizza!) was een aantal issues dat we vandaag getest hadden al ge-merged, oftewel: opgenomen in de volgende Joomla versie! Supertof, want dat betekent dat je er rechtstreeks hebt bijgedragen aan iets dat anders nog niet in Joomla had gezeten. Een fijn resultaat na een dag hard werken.
Wij vinden de PBF een nuttige en leuke manier om iets terug te geven aan Joomla. Het is fijn om te weten dat je de Joomla-ontwikkelaars helpt om de volgende stap te nemen in de klus die zij te klaren hebben, en om er mede voor te zorgen dat de volgende Joomla-release snel kan verschijnen. We hebben er met plezier aan meegedaan en we kunnen niet wachten op de volgende PBF!