Waarschuwing
Kan map niet verwijderen. Pad: [ROOT]/cache/com_content
Bericht sluiten

Door: Ton Kemp.Categorie: Magazine.

Eindelijk heb ik mijn meest irritante websitebeheerproblemen opgelost

Hoe vaak doe je iets tijdens het beheren van een website waarvan je weet dat het eigenlijk niet zou moeten gebeuren, maar het makkelijker is om een tijdelijke oplossing te gebruiken dan het probleem echt op te lossen? En zodra je weet dat het een probleem is, hoe lang duurt het dan om het daadwerkelijk op te lossen? Ik heb een paar voorbeelden, misschien herken je er een paar.

1. Elke keer als ik een actie uitvoer op mijn website krijg ik een e-mail

Niet al mijn websites zijn op dezelfde manier geconfigureerd. Ik heb sites waarbij ik snel moet kunnen zien welke acties andere gebruikers gedurende de dag hebben uitgevoerd. Dit kan het aanmaken van een nieuw artikel zijn, het toevoegen van een menu-item of gewoon inloggen.

Joomla heeft een handige dashboardmodule die de laatste acties voor supergebruikers weergeeft. Dit wordt beheerd door een functie binnen Gebruikers genaamd "Opties gebruikersactielogboek" en de eerste optie is "E-mailmeldingen". Dit wordt per gebruiker ingesteld. Ik weet dit omdat ik dit een tijd geleden voor mijn eigen account op een site had ingeschakeld, maar ik was vergeten dat ik het had gedaan. Elke keer dat ik inlogde, content bewerkte of iets in de configuratie veranderde, kreeg ik een e-mail. Elke keer! Vanmorgen heb ik de optie voor e-mailmeldingen uitgezet, en mijn inbox is weer blij.

Er zijn nog een paar andere momenten waarop ik vervelende e-mails krijg.
Een daarvan is wanneer ik Akeeba Admintools gebruik en een e-mailadres heb ingesteld voor alle waarschuwingen. Eigenlijk hoef ik niet te weten of iemand niet kan inloggen op mijn kleine site (het zou anders zijn als er een team van gebruikers is en iemand een wachtwoordprobleem heeft). Een andere is het ontvangen van herinneringen voor Joomla-updates. Bekijk de plugin "Taak - Joomla! Update Notification" en als je mij bent, zet je deze uit, want ik zie altijd updateherinneringen wanneer ik op de website inlog.

2. Ik heb een wijziging aangebracht op mijn website, maar ik zie het niet op de frontend

Klinkt bekend? Dit probleem verschilt per site, maar ik heb het zo vaak gezien. Je website is live, en om SEO en laadsnelheid te optimaliseren, is deze maximaal gecached zodat hij snel laadt voor bezoekers. Je gebruikt misschien LiteSpeed, JCH Optimize of caching vanuit het template of de pagebuilder waarmee de website is gemaakt. Daarnaast heeft Joomla een optie voor systeemcache in de configuratie. Oh, en naast dat kan het verkeer via een CDN lopen of wordt de website via Cloudflare bediend. Klinkt dit scenario bekend?

Voor sommige sites, wanneer ik content wijzig, moet ik:

  • Cloudflare in Ontwikkelingsmodus zetten
  • JCH Optimize in Ontwikkelingsmodus zetten
  • De websitecache wissen via Onderhoud > Cache wissen
  • En na het niet zien van de wijzigingen in de website in incognitomodus, herinner ik me om de cache bij de webhost te wissen. Dat is eigenlijk de stap die ik het vaakst vergeet, dus door dit hier te schrijven is het een herinnering speciaal voor mezelf.

Tot slot, zet alles weer terug naar caching zodat je website niet vertraagt.

Speciale content?
Een andere oplossing kan zijn dat auteurs gevraagd wordt bij het maken van content de optie "Speciaal" op Ja te zetten. Dit is nodig in geval de homepage zo staat ingesteld dat daar de "Speciale content" getoond getoond wordt.      

3. Mijn gebruiker is een supergebruiker, maar ik kan nog steeds bepaalde HTML niet invoegen in de editor

De eerste keer dat ik het antwoord op deze vraag opzocht, was in 2011 en ik gebruikte Joomla 1.7. Ik postte een kort artikel waarin ik bezoekers doorverwees naar een artikel over hoe je dit vervelende probleem oplost. Het artikel staat er nog steeds, 13 jaar later, al verschijnen tekstfilters nu onder Gebruikersrechten.

Ik deed dit om te testen of ik een Google Map of video kon insluiten in content die ik maakte met de standaard Joomla-editor en de Cassiopeia-template. Volgens de instructies voor Tekstfilters zou ik als superadmin elk gewenst label in de teksteditor moeten kunnen toevoegen, en het zou worden opgeslagen en weergegeven. Het insluiten van een kaart vereist de iframe-tag, maar bij mijn eerste poging, met "Geen filtering" geselecteerd, werd mijn code snel verwijderd bij het opslaan.

Volgens de notities voor Tekstfilters: "De toestaan-lijst staat alleen de tags toe die in de velden Filter Tags en Filter Attributen zijn vermeld."
Als je gebruik maakt van de JCE editor kan je daar instellen dat <iframe> wordt geaccepteerd. 

OK, dus ik wil een kaart insluiten in een iframe, binnen een paragraaf, en misschien wil ik een paar div’s en wat styling toevoegen. Dit zijn mijn opties:

  • Filtertype: Toestaan-lijst
  • Filtertags: iframe, script, style, p, div
  • Filterattributen: id, class

Maar weet je wat? Het werkte nog steeds niet. Dus deed ik wat ik meestal doe: teruggaan naar Gebruikers, mijn editor wijzigen naar "Geen editor" onder Basisinstellingen en vervolgens de code invoegen.

Er is een kanttekening bij Tekstfilters die luidt: "Houd er rekening mee dat deze instellingen werken, ongeacht de editor die je gebruikt. Zelfs als je een WYSIWYG-editor gebruikt, kunnen de filterinstellingen extra tags en attributen verwijderen voordat de informatie in de database wordt opgeslagen."

Voor TinyMCE kon ik een optie gebruiken die in de documentatie wordt genoemd, waarbij ik de lijst met Verboden elementen kan bewerken, zodat iframe is toegestaan voor bepaalde gebruikers.

Bij het gebruik van JCE (Joomla Content Editor) kan ik de code gewoon toevoegen op basis van de gebruikersprofielinstellingen in de component.

Wat heb ik geleerd?

Ik wilde enkele problemen oplossen waarmee ik al jaren leefde (in sommige gevallen) bij het bewerken van Joomla-websites. Mijn bedoeling was om de beste methode te vinden of om een langdurig probleem op te lossen. Ik ben er een eind gekomen, maar ik moet nog wat meer tijd besteden om het helemaal goed te krijgen. Misschien volgt er een deel 2 van dit artikel. Welke irritaties kom jij tegen? Laat het hieronder weten.

Dit artikel is een bewerking van een artikel uit Joomla Community Magazine-
Lees alle artikelen in het magazine via deze link
Joomla! bestaat al 19 jaar als Open Source project. Dat is een lange tijd in technologiejaren! 19 jaar geleden kon je niet eens een iPhone bezitten, of X gebruiken en waarschijnlijk had je geen Facebook-account maar een Hyves-account 😊.
Er is veel gebeurd, maar Joomla! is al die tijd een duurzame keuze gebleken als CMS voor miljoenen websites wereldwijd, ondersteund door een betrokken community.

1000 Resterende tekens


Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.