Een fysieke meeting van de JUG 010, ter ere van de 16e verjaardag van Joomla, en de lancering van Joomla 4. Door de vakantie een niet al te hoge opkomst, maar toch een leuke avond.

Agenda:

  1. Welcome, opening door Arie. 
  2. Live migraties van een 3.9.28 site naar 3.10 en naar 4.

Dit was een interessante sessie. Arie heeft een live site gemigreerd met gemengd succes. Hij gebruikt een site die standaard protostar gebruikt zonder al te veel toeters en bellen. Na een paar waarschuwingen van den 3.10 upgrade assistant kwam er na update naar 4 een database foutmelding, die verholpen werd door de database te repareren. Toen bleek het protostar template weg te zijn, en andere problemen diende zich aan. Deze migratie ging niet vlekkeloos, en is niet succesvol afgerond. Admintools moet in ieder geval niet actief zijn.

Verder heeft Maarten lokaal op zijn laptop een bestaande Joomla klant van 3.9.28 naar 3.10 en naar 4 gemigreerd, en dit gaf ook een database error (zij het een andere) en een aantal installaties gedaan van 3.10 gedaan, een kale, een met demodata, en een met demodata en een ander template dan protostar. Deze 3.10 naar 4 updates liepen allemaal prima.

TIPS:

  • Voor migratie de prullenbak leegmaken (artikelen / categorieën / menu's)
  • Content van niet meer bestaande users gaat niet goed, dat moet je dus ook vooraf oplossen.
  • Als je gebruikt maakt van Protostar voor je websites, dan moet je voor de update dit template kopiëren, hernoemen en activeren op je pagina's. Tijdens de update naar 4.0 wordt het standaard protostar template namelijk verwijderd, ook eventuele custom css aanpassingen in dit template dus. Ook de module posities worden niet ge-remapped naar Cassiopeia.

Al met al een avond met gemengd succes. Aan het einde van de avond zagen we op de Guthub al weer een aantal updates staan zowel 3.10 als 4. Joomla is dus druk bezig met een transformatie naar een nieuw tijdperk. Mooi om dit mee te maken, zij het dat we op dit moment constateren dat het update-proces (helaas) nog niet vlekkeloos gaat. 

Wil je aan de slag met Joomla 4 en cassiopeia? Maarten komt graag op jouw JUG een demo geven van KickstartCassiopeia, een module die hij ontwikkeld heeft die beginnen met J4 een stuk leuker maakt!


Meedoen?

Wil jij ook eens aanschuiven bij de Gebruikersgroep in Rotterdam, de JUG010? Tussen Gouda, Den-Haag en Rotterdam in, liggen we prima gelegen voor een breed publiek! Aanmelden is niet verplicht maar wel gewenst, er is een gezellige bar, toegang is GRATIS, veel interactie, meestal wel tijd voor vragen aan Dokter Joomla. We eten van te voren met meestal een flinke groep. Je bent gewaarschuwd: de groep is groot, deelt heel veel kennis en het blijft meestal niet bij één keer meedoen!

Je bent van harte welkom!

Reageer

1000 Resterende tekens